Akhirnya Jakim Dedah Identiti Sajat – Semasa

PETALING JAYA: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akhirnya tampil membuat pended@han mengenai 1su identiti usahawan kosmetik, Nur Sajat Kamaruzzaman.

Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Sosial, Bahagian Pembangunan Keluarga Sosial dan Komuniti Jakim, Dr Mohd Izwan Md Yusof berkata, ia dibuat susulan kenyataan Sajat mengenai identiti sebenarnya.

Mohd Izwan yang juga pakar dalam menangani lesb1an, g@y, bis3ksual dan transg3nder (LGBT) Jakim mengakui dimaklumkan bahawa identiti usahawan itu sebagai khunsa, iaitu seseorang yang mempunyai dua alat kelam1n.

“Ye betul, ibu bapa Sajat telah bersvmpah bahawa Sajat adalah khunsa,” kata Mohd Izwan kepada mStar Online pada Khamis.

Portal berita ini melaporkan Sajat mended@hkan beliau telah memaklumkan mengenai identiti sebenar dirinya kepada Jakim, dalam pertemuan pertama beliau dan kedua ibu bapanya dengan Mohd Izwan di Wisma Nur Sajat di Shah Alam, 16 Januari lalu.

Pertemuan antara pihak Jakim dan Sajat bersama ibu bapa usahawan itu.

 

Bagaimanapun Mohd Izwan berkata, pengakuan atau svmpah tetap memerlukan pengesahan pihak berautoriti dari sudut perub4tan. 

Sehubungan itu katanya, Jakim telah menawarkan bantuan agar Sajat mengikuti beberapa prosedur pengesahan jantinanya oleh p4kar perub4tan yang bertauliah dan diperakui kerajaan.

“Sebenarnya, Jakim telah pun mengatur temujanji di antara pakar perub4tan dengan pihak Sajat.

“Namun di saat akhir Sajat tidak hadir atau membatalkan temujanji pemeriksaan pakar perub4tan kerana didesak oleh pihak ketiga di pihak Sajat sendiri,” jelasnya.

Pada Rabu, mStar Online melaporkan Mohd Izwan mend@kwa telah ‘dihalang’ oleh orang ketiga di pihak Sajat untuk meneruskan prosedur bagi mengesahkan identiti sebenar usahawan kosmetik itu.

Pihak Jakim dimaklumkan bahawa Sajat adalah khunsa.

 

Bagaimanapun, Mohd Izwan berkata, pihaknya tetap komited meneruskan proses untuk mendapatkan pengesahan identiti sebenar usahawan itu bagi menjawab persoalan masyarakat.

Ditanya mengenai d@kwaan membabitkan pihak ketiga itu, Sajat hanya menjawab ringkas: “No komen.”

Namun Sajat mengakui terdapat persetujuan antara beliau dan Jakim dalam menjalinkan kerjasama.

Usahawan itu menjelaskan bahawa kerjasama yang dimaksudkan adalah lebih kepada pembabitannya dalam mana-mana program pembangunan perniagaan dan motivasi yang dikelolakan oleh jabatan itu.

Bulan lalu, Jakim menemui jalan penyelesaian dalam mendapatkan pengesahan mengenai identiti sebenar Sajat selepas mengadakan pertemuan dengan usahawan kosmetik itu di Wisma Nur Sajat di Shah Alam.

Mohd Izwan kemudian dalam kenyataannya pada 19 Januari lalu berkata, Jakim bersetuju beberapa proses perlu dilalui oleh Sajat untuk pengesahan identitinya secara rasmi, dan dijangkakan dalam tempoh sebulan paling minimum.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Mstar/Sinar Viral

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Akhirnya Jakim Dedah Identiti Sajat – Semasa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*