Farid Kamil khatam Al-Quran dalam masa 30 hari di penj@ra – “Saya buat benda yang tak pernah buat”

PENGALAMAN menjalani hukum4n penj4ra selama dua bulan setengah merupakan antara momen dan detik paling berharga dalam hidup pelakon Datuk Farid Kamil Zahari.

Menurut Farid, 38, sepanjang tempoh tersebut dia mendekatkan diri dengan Allah dan berpeluang mempertingkatkan ibadah agama.

“Di dalam setiap keburukan pasti ada kebaikan… ia satu pengalaman baharu yang sukar diterjemahkan dan saya terh4ru apabila mereka di sana menerima saya dengan begitu baik.

“Mereka tahu dan kenal saya, jadi mereka beri sokongan serta semangat untuk saya terus bangun dan berjaya.

“Di dalam penj4ra itu, saya buat benda yang saya tak pernah buat contohnya bangun untuk solat tahajud dan saya berjaya khatam Al-Quran dalam masa 30 hari. Kalau dalam keadaan bebas belum tentu saya buat itu semua!” katanya kepada mStar.

Isteri dan anak kuatkan semangat Farid.

Farid berkongsi pengalamannya itu semasa ditemui di majlis pelancaran serta sidang media filem Remp-it 2 dan Sifu International Enduro Championship 2020 yang diadakan di Route 77 Harley Davidson, Kuala Lumpur pada Rabu.

Pada 13 Disember tahun lalu, Farid dibenar menangguhkan pelaksanaan hukum4n penj4ra sembilan bulan yang dijatvhkan terhadapnya kerana penyal4hgunaan d4d4h, sehingga rayuannya selesai.

Mungkin tuhan nak tunjukkan sesuatu tetapi dalam keadaan sedemikian supaya hidup saya jadi lebih baik pada masa akan datang.

DATUK FARID KAMIL

Pelakon

Sebelum itu, pada pertengahan November 2019, Farid diperintahkan menjalani hukum4n itu selepas Mahkam4h Tinggi Shah Alam menolak rayuannya terhadap hukum4n penj4ra yang dijatuhkan Mahkam4h Majistret Petaling Jaya pada 15 Mei tahun sama dan dia menjalani hukum4n itu di Penj4ra Kajang, Selangor.

Sementara itu, Farid berkata sejarah hit4m yang berlaku itu membuka ruang untuk dirinya memperbaiki diri dan menjadi individu yang baik pada masa akan datang.

Meskipun berasa sed1h dengan apa yang berlaku, namun dia mengambil pengajaran itu dari sudut positif.

Sifu Enduro diilhamkan oleh Farid Kamil (tengah).

“Saya bersyukur diberi kesempatan bertaubat dan mengalami benda yang orang lain tak dapat.

“Mungkin tuhan nak tunjukkan sesuatu tetapi dalam keadaan sedemikian supaya hidup saya jadi lebih baik pada masa akan datang.

“Saya akui ada masa rasa sedih, terkilan dan rasa diri terbuang jauh sebab hal yang menimpa ini tapi bila fikir balik, ini salah satu ujian untuk saya berada di sini sekarang,” ujarnya.

Dalam pada itu, Farid turut bersyukur dikurniakan isteri, Datin Diana Danielle yang sentiasa memberikan sokongan sepanjang dia melalui detik hitam tersebut.

“Alhamdulillah, Diana sangat supportive… sejak awal perkenalan sampailah ditimpa malapetaka itu dia masih bersama saya.

“Dia dan anak-anak menjadi kekuatan untuk saya menghadapi masa-masa mendatang ini, betapa beruntungnya saya memiliki isteri bernama Diana Danielle,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, filem Remp-it 2 sudah selesai menjalani penggambaran dan dijangka akan ditayangkan pada Ogos depan.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber :  MSTAR

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Farid Kamil khatam Al-Quran dalam masa 30 hari di penj@ra – “Saya buat benda yang tak pernah buat”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*