“Sajat jangan t4kbur..” Ustaz Abdullah Khairi beri peringatan padu!

SUSULAN kontrov3rsi berpakaian wanita ketika menunaikan umrah, usahawan kosmetik, Nur Sajat men4fikan dakw4an dirinya ditahan pihak berkuasa Arab Saudi.

Menurut Sajat, 35, berita yang tersebar itu adalah tidak benar dan sepanjang berada di Kota Makkah dia menjalani ibadah tersebut dengan tenang tanpa gangguan mana-mana pihak.

“Sepanjang berada di kota suci itu, segala cerita tentang saya adalah tidak benar dan saya tenang sahaja di sana.

“Saya di sana tak main telefon kerana banyak fokus amal ibadat, memang tak nak tengok… kita di rumah Allah, jadi saya sangat teruja dan nampak berpuluh juta manusia berlari buat ibadah, tak ada masa nak tahu cerita di media sosial.

“Saya tak pandang kiri dan kanan, hanya nak luangkan masa dengan Allah… Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan, dari awal sampai akhir tak sangka dipermudahkan sebegitu,” katanya.

Aliff Syukri menemubual Sajat mengenai isu tular semasa menunaikan inadah umrah baru-baru ini. Sajat atau nama sebenar Muhammad Sajjad Kamaruzzaman berkongsi pengalamannya menunaikan ibadah umrah semasa ditemubual oleh jutawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri.

Kami dekat sana keluarga semua tenang sahaja, emak saya tak rasa apa-apa. Syukur, mereka pun tak buka internet jadi tak ada rasa gel4bah. Ditanya perasaannya sebelum berangkat ke tanah suci itu, Sajat mengakui timbul rasa bimb4ng dan gementar.

Bagaimanapun, setelah menerima nasihat daripada mutawif yang dilantik agensi umrah Albayt Travel, dia berkeyakinan untuk meneruskan niatnya menunaikan ibadah tersebut.

“Pada awalnya saya fikir pelbagai dug4an, saya tertanya betul ke aku nak pergi ni… macam-macam fikir tapi selepas dapat nasihat mutawif dia menenangkan hati saya.

“Mutawif kami Ustaz Zul saya kenal dari agensi itu dan dia tak pandang rendah pada saya dan banyak bagi nasihat.

“Alhamdulillah tak ada dugaan, bila sampai sana rasa bersyukur sampaikan saya menangis,” ujarnya.

Dalam pada itu, Sajat berkata kedua ibu bapanya yang turut serta dalam rombongan tersebut bersikap tenang dan tidak ambil pusing dengan kecaman netizen.

“Kami dekat sana keluarga semua tenang sahaja, emak saya tak rasa apa-apa. Syukur, mereka pun tak buka internet jadi tak ada rasa gelabah.

“Dalam banyak-banyak travel, inilah yang memberikan 1001 kenangan untuk saya, sangat teruja dan apa yang tengok di sana semua cerita ada dalam Al-Quran.

“Saya tak lepas dari d0sa dan sal4h, saya tahu walaupun ramai orang tak suka dan hin4 saya tapi dekat sana saya dapat ke1nsafan untuk dekatkan diri dengan Allah dan agama,” katanya.

Sementara itu, menerusi Instagram Aliff Syukri, Sajat dilihat tidak dapat menahan seb4k sehingga mengalirkan air mata dan memohon maaf kepada semua pihak.

Isu Sajat dilihat berpakaian seperti wanita ketika mengerjakan ibadah tersebut mengundang kecaman netizen sejak minggu lalu.

Tindakannya itu ternyata mengundang kem4rahan netizen yang rata-ratanya menyifatkan ia sesuatu penghin4an yang dibuat terhadap umat Islam.

CHINA T4KBUR DAPAT V1RUS – USTAZ ABDULLAH KHAIRI

Ustaz Abdullah Khairi telah menyampaikan satu kuliah Maghrib di SURAU AR-RAHMANIAH, LAHAR YOOI PULAU PINANG pada 6hb Feb yang lalu.

Di dalam ceramah tersebut, ada orang yang tanya tentang isu v1ral Sajat. Sudah semestinya Ustaz Abdullah Khairi mengetahui perkara ini kerana apa yang Sajat lakukan seperti mempers3ndakan agama islam.

Ustaz memetik ayat Sajat bahawa jika dia tidak diredhai oleh Allah SWT ketika melakukan umrah sudah pasti dia akan ditimpa b4la tetapi tiada apa yang berlaku.

Ustaz Abdullah Khairi mengingatkan Sajat bahawa negara China juga pernah berkata lebih kurang sama dan lihat apa yang terjadi.

Jom tengok sedutan kuliah tersebut di bawah.

“Cukup! Dia Tak Hormat Agama, Buat Apa Hari-hari Keluar Cerita?” – Adam Corrie

Pelakon Adam Corrie Adam atau nama penuhnya Adam Corrie Lee Abdullah menyeru orang ramai agar berhenti daripada terus memberikan perhatian kepada mana-mana individu yang tidak menghormati agama.

“Hari-hari cerita pasal dia. Cukup!!! Hentikan beri perhatian kepada sesiapa sahaja yang sengaja cetuskan kem4rahan, tak menghormati agama dan sebagainya.

“Jelas dia memang suka akan perhatian. Kec4man baginya adalah perhatian. Hentikan update posting gambar-gambar dan nama dia setiap hari,” tulisnya di ruang kapsyen.

Biarpun tidak menyebut secara langsung nama mana-mana individu, orang ramai percaya entri tersebut ditujukan kepada usahawan kosmetik yang mencetus kontrovers1i apabila berk3ras untuk ‘menjadi wanita’ ketika mengerjakan umrah.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: musang viral

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Sajat jangan t4kbur..” Ustaz Abdullah Khairi beri peringatan padu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*