Fad dan Achey Dikrit1k Meratap Pemerg1an Abam Bocey, PU Azman Buka Suara

Mungkin ada sesetengah pihak yang masih keliru mengenai hukvm hakam berkongsi foto atau video bagi mereka yang telah meningg4l dunia.

Lantas, perkara ini telah menarik perhatian Pencetus Ummah (PU) Azman atau lebih mesra disapa CikMan untuk menjawab persoalan ramai. 

“Ada budaya di kalangan masyarakat berbunyi : “Jangan post tentang arw4h banyak sangat, nanti arw4h tak tenang di sana”.

“Kenyataan di atas tidak betul sama sekali. Perbuatan orang hidup tidak bagi kesan langsung kepada orang mati DALAM HAL INI.

“Tiada masalah menceritakan kebaikan orang mati sebagai pengajaran dan semangat kepada yang hidup. Tiada masalah postkan foto kenangan yang sopan, tutup avrat dan syar’iey sebagai melepas rindu. Hal ini tidak bermakna yang mengepost itu tidak redha. Redha atau tak ni perbuatan hati. Kita orang luar tak boleh nak nilai.

“Bahkan jika yang hidup melakukan perbuatan yang dilarang iaitu meratap (melampau), juga tidak bagi kesan kepada si mat1. Bahkan si pelaku yang masih hidup itu sahaja yang mendapat kesan dos4 atau tidak. .

وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ . Maksud :”dan seorang yang berdosa tidak akan memikul d0sa orang lain”.

“Ramai di kalangan kita yang selalu postkan tentang kerinduan kita dan kebaikan orang-orang soleh di zaman silam, sekalipun mereka telah meningg4lkan kita ratusan tahun. Seumpama Imam Syafie dan sewaktu dengannya.

“Cuma pesanan pada kita-kita yang post ni (termasuk Cik Man) agar sentiasa bimbing jiwa supaya tak terkeluar dari batas redha.

“Sekian dari Cik Man. Hanya rindu,” jelasnya panjang lebar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ada budaya di kalangan masyarakat berbunyi : “Jangan post tentang arwah banyak sangat, nanti arwah tak tenang di sana”. . Kenyataan di atas tidak betul sama sekali. Perbuatan orang hidup tidak bagi kesan langsung kepada orang mati DALAM HAL INI. . Tiada masalah menceritakan kebaikan orang mati sebagai pengajaran dan semangat kepada yang hidup. Tiada masalah postkan foto kenangan yang sopan, tutup aurat dan syar’iey sebagai melepas rindu. Hal ini tidak bermakna yang mengepost itu tidak redha. Redha atau tak, tu perbuatan hati. Kita orang luar tak boleh nak nilai. . Bahkan jika yang hidup melakukan perbuatan yang dilarang iaitu meratap (melampau), juga tidak bagi kesan kepada si mati. Bahkan si pelaku yang masih hidup itu sahaja yang mendapat kesan dosa atau tidak. . وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ . . Maksud :”dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain”. . Ramai di kalangan kita yang selalu postkan tentang kerinduan kita dan kebaikan orang-orang soleh di zaman silam, sekalipun mereka telah meninggalkan kita ratusan tahun. Seumpama Imam Syafie dan sewaktu dengannya. . Cuma pesanan pada kita-kita yang post ni (termasuk Cik Man) agar sentiasa bimbing jiwa supaya tak terkeluar dari batas redha. . Sekian dari Cik Man. . Hanya rindu.

A post shared by Cik Man (@pu_azman) on

Menerusi ruangan komen, rata-rata kini jelas dengan kekeliruan tersebut.

Dalam perkembangan lain, Azman kini sedang sibuk menjalani pengambaran drama bersiri kanak-kanak  Salam Squad yang akan ditayangkan di Astro Ceria (611) bermula Mei ini.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Instagram PU Azman via KLPRESS

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Fad dan Achey Dikrit1k Meratap Pemerg1an Abam Bocey, PU Azman Buka Suara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*