Alphard Aku Jual, Rumah 2 Tingkat Aku JuaI. Kini Hanya Tinggal di PPR Milik Abah – Luahan Adam Hamid

” Wahai sahabat artisku. Bukankah kerajaan dah tolong kita. Tolong tangguhkan bayaran pinjaman perumahan dan kereta…”

Demikian luahan pelakon Adam Hamid Jarnail yang meminta rakan artis supaya tidak keterlaluan dalam meminta bantuan dari kerajaan.

Adam yang pernah berlakon di dalam lebih 30 buah drama, menasihati rakan artis supaya berpada-pada kerana ramai lagi yang perlukan bantuan kerajaan.

Bila dapat payment, lupa diri..

” Bil letrik pun diberi diskaun…Kita nak suruh tolong apa lagi! Suruh bagi duit setiap bulan? Memang tak dapatlah! Kerajaan Ayah pin pun takkan mampu nk bagi begitu

” Kita sepatutnya dari dahulu perlu berjimat cermat, simpan duit, sebab kerja kita tak mcm org lain

Kerja kita tiada gaji tetap

” Tapi kita lupa…asal masuk payment, butik LV yg kita jengah, sewa rumah ribu-ribu, pakai kereta mewah-mewah. Bila berlaku begini, kita nak salahkan kerajaan, tidak adillah wahai sahabat…” tulis Adam.

Merupakan kacukan Melayu-Cina-Pakistan, Adam juga pernah menyertai kebanyakan bidang seni lakon termasuk pernah menjadi pengurus produksi, penulis skrip dan akhirnya menjadi pengarah.

Pada Julai 2018, kisah Adam yang pernah menjadi pengarah beberapa buah drama mendapat simpati ramai selepas bertarung nyawa melawan jangk1tan kuman dalam paru-paru sekitar 2017.

Alphard aku jual, rumah 2 tingkat aku jual

Adam telah berkongsi kisah bagaimana nasibnya sebagai anak seni berubah 360 darjah kerana terp4ksa menjual segala harta.

” Aku s4akit 3 tahun, tak kerja, tak de pun kerajaan bantu, tapi syukur masih hidup.

” Alphard aku jual, rumah 2 tingkat aku jual, aku sekarang hanya tinggal di PPR milik Abah.

” Syukur rumah PPR pun dh beli tanpa hutang tahun 2010 dulu masa rezeki tengah ada, walau tidak lagi mewah aku bahagia tanpa memikirkan hutang.

” Syukur juga ada produk sendiri Afskincare.my Miracle Serum Botox, itulah rezeki buat aku sara Ma, Abah dan bayar anak belajar di IPTs serta buat makan hari-hari walau tak banyak , tapi syukur Alhamdulillah.” akhiri Adam.

Tahun 2017, bermula zaman kejatuhan Adam..

Terdahulu menerusi perkongsian pada Julai 2018, Adam, 47, mendedahkan dia pernah dimaklumkan peluang untuk hidup amat tipis ekoran penyak1t tersebut.

” Pada 9 Julai 2017, saya dimasukkan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) kerana jangk1tan kuman pada paru-paru.

” Koma selama 5 hari… Dan mengikut kata doktor peluang untuk saya hidup hanya 50-50, tetapi Alhamdulillah Allah lebih berkuasa di atas segala-galanya.

” Terima kasih Allah, memberi peluang buat hambamu ini kembali bernafas untuk kali kedua, mensyukuri segala nikmat untuk menjadi insan yang lebih baik dan untuk terus sujud kepada-Mu,” tulis Adam.

Info menarik tentang Adam Hamid Jarnail

Pelakon filem Ponti1anak Harum Sundal Malam itu juga berkongsi foto-fotonya sepanjang menerima raw4tan ketika itu.

Untuk rekod, Adam yang berasal dari Kelantan itu pernah mengarahkan drama fantasi seperti Duyung Aridinata, Sump4h Buni1an dan Julia Juli Bintang Tiga.

Adam memulakan kariernya sebagai pelakon di dalam drama sitkom Sayang Di Sayang, di bawah Serangkai Filem pada usia 18 tahun.

Beliau menjadi penerbit filem ‘Cinta Terakhir’ dan pernah berlakon di dalam lebih 30 buah drama antaranya Kipas Anggun, Anak Teruna, Kalau Itu Takdirnya dan Rahsia Demi Rahsia.

Beliau juga membintangi filem-filem seperti Pontianak Harum Sundal Malam 1, Aku No 1 dan Bujang Senang.

Beliau sudah mengarahkan lebih daripada 50 buah drama televisyen. Telemovie pertama arahannya ialah Cinta Penyair untuk slot RTM pada tahun 2001.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: A.U

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Alphard Aku Jual, Rumah 2 Tingkat Aku JuaI. Kini Hanya Tinggal di PPR Milik Abah – Luahan Adam Hamid"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*