“Kalau Saya Pergi, Sedekahkan AI-Fatihah…” – M. Daud Kilau

Sejak semalam berita berkenaan penyanyi veteran Datuk M.Daud Kilau yang terIantar saakit telah menarik perhatian dan simpaati orang ramai terutama peminatnya.

Malah penyanyi yang digelar raja gelek Malaysia itu merayu pihak berkenaan agar dapat menolongnya dan datang melihat sendiri keadaannya. ‘

Menurutnya dia kini hanya mahu menghabiskan sisa hiidup ini selagi diizinkan Allah.

Terbaru, M. Daud Kilau meminta peminatnya agar mendoakan dirinya agar cepat baik, namun sekiranya dijmput iIahi, beliau meminta orang ramai untuk mendoakannya.

Kalau saya pergi..

” Saya doakan semua (peminat) panjang umur dan murah rezeki, doakan juga Daud Kilau lekas baik.

” Kalau tak baik tidak apa, (tapi) kalau saya ‘pergi’, doakan selamat pergi dan sedekahkan al-Fatihah,” kata Raja Gelek Malaysia, Datuk M Daud Kilau, 82.

Penyanyi lagu hit ‘Sirih Pinang’ yang menaikkan namanya dalam industri seni tanah air, M Daud Kilau atau Muhammad Daud Kilau berdepan masalah kesihatan sejak empat tahun lalu.

Beliau yang menghid4p kncing mnis kini sudah tidak boleh berdiri lama, keb4s kaki dan tangan serta pinggang juga saakit selain keadaan jntung yang tidak stabil serta kurang daya pendengaran.

” Sejak saakit saya tidak dapat penuhi jemputan (persembahan), nak berjalan pun sudah tidak lalu sangat dan solat juga atas bangku.

” Saya bergantung dengan ub4t dan tiga bulan sekali akan ke Klinik Kesihatan Bagan Datuk untuk pemeriksaan kesihatan.

” Saya kini banyak menghabiskan masa dan sisa hiidup mencari saham akhiirat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada ziarah Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam dan Penerangan negeri, Mohd Akmal Kamarudin di rumahnya di Kampung Sungai Balai Baruh, Bagan Datuk di sini, hari ini.

Pada lawatan itu, M Daud Kilau turut menerima bantuan awal daripada kerajaan negeri.

M Daud Kilau yang tinggal bersama isteri, Datin Rohani Awang Ngah, 63, dan anak lelakinya turut mengakui rindu untuk beraksi di pentas dengan menggayakan baju labucinya.

” Saya sayang dan merindui peminat saya. Kalau kesihatan sudah baik, InsyaAllah akan memenuhi undangan dan bertemu mereka.

” Hari ini saya rasa seperti peny4kit sudah hilang separuh kerana ramai yang datang melawat dan membawa rezeki. Saya bersyukur dan tidak dapat membalas budi baik itu,” katanya.

Sementara itu, Mohd Akmal berkata, kerajaan negeri melalui pihak berkaitan akan melihat bantuan yang bersesuaian untuk penyanyi veteran itu.

” Kita prihatin dengan keadaan kesihatan Datuk M Daud Kilau yang uzuur ketika ini dan Baitulmal akan membuat pemeriksaan lanjut untuk melihat bentuk bantuan yang akan disalurkan nanti,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber : https://www.asiakini.com/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Kalau Saya Pergi, Sedekahkan AI-Fatihah…” – M. Daud Kilau"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*