‘Saya Minta Maaf, Saya Salah’

Sebelum ini, pendakwah bebas iaitu Ebit Lew bertindak menyewa beberapa buah bas dan membawa pulang pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ke kampung masing-masing. Pelajar-pelajar tersebut tidak dibenarkan untuk tinggal di asrama susulan Menteri Pengajian Tinggi membuat keputusan menangguhkan proses pendaftaran dan orientasi pelajar universiti di saat-saat akhir.

Terbaru, pihak UPSI mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung tindakan yang telah dilakukan Ebit Lew itu. Ebit Lew bagaimanapun, tampil membuat permohonan maaf secara terbuka kerana membuat keputusan tanpa berbincang dengan pihak institusi terlebih dahulu.

Perlu mendapat kebenaran

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menerusi kenyataan rasmi yang dibuatnya, terlebih dahulu mengucapkan terima kasih kepada Ebit Lew atas inisiatif menghulurkan bantuan membawa pulang pelajar ke kampung halaman. Walau bagaimanapun, tindakan pendakwah bebas itu disifatkan tidak memathui proses SOP yang ditetapkan universiti. Apa juga bentuk bantuan perlu mendapatkan kebenaran dari pihak pengurusan universiti.

Permohonan maaf terbuka

Pendakwah bebas itu memohon maaf kepada pihak pengurusan dan pentadbiran UPSI yang telah membantu sekumpulan pelajar dibawa pulang ke kampung masing-masing tanpa berbincang dengan institusi. Dia yang telah menyewa kira-kira 20 buah bas itu terp4ksa ditangguhkan sementara waktu sehingga mendapat kebenaran daripada universiti bagi membantu pelajar yang terlibat.

Saya mohon maaf pada pihak pentadbiran UPSI terutama yang dihormati Vice Canselor UPSI sendiri yang menghubungi pihak saya tadi supaya saya membuat permohonan maaf terbuka. Saya minta maaf pada semua adik pelajar universiti lain juga. Saya tengok pelajar macam anak-anak saya sendiri. Saya terp4ksa tangguhkan 20 bas. Asal saya niat buat semua ini untuk pelajar berdasarkan keluhan saya tanggung dan dengari. Sebab dulu saya berhari-hari lapar itu biasa. Saya memang jarang balik kampung sebab tiada duit. Selalu tidur masjid je dulu. Makan pun tumpang dekat masjid.

Saya minta maaf saya salah. Saya cuma membantu. Ramai pelajar dah balik dan ada yang keluarga ambil. Saya cuma siapkan macam bas awam. Syukur bas yang bergerak pun dah sampai selamat. Saya usahakan bas besar VVIP supaya ada ruang besar sikit ada jarak. Kerusi besar. Biasa naik bas bayar tapi kali ini free dan lebih tersusun dan tak perlu nak ke bus stop dan naik train. Saya tangguhkan 20 bas sehingga di beri kelulusan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber: Ebit Lew via ohbulan

Apa komen anda?

Be the first to comment on "‘Saya Minta Maaf, Saya Salah’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*