Rakyat Perlu Bersedia Situasi Terbvruk Akan Berlaku Dua Bulan Lagi

SHAH ALAM – Rakyat perlu bersedia secara psikologi untuk berdepan dengan jumlah k3s c0v1d-19 yang dij4ngka meningkat sehingga 24,000 k3s sehari menjelang September nanti.

Ahli ekonomi, Nungsari Ahmad Radhi berkata, rakyat juga perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang tinggi dan membantu semampu yang boleh sekiranya badai Cov1d-19 terus mel4nda.

“Kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah yang meramalkan Malaysia akan mencapai tahap kemuncak penular4n C0v1d-19 pada pertengahan September dengan 24,000 k3s p0sitif sehari tidak boleh dipandang r3meh.

“Kebimbangan penularan meluas C0v1d-19 tidak boleh lagi dielakkan dan peningkatan jumlah kes dianggarkan sehingga 25,000 k3s pada September kelak pasti memberi k3san kepada psikologi rakyat,” ujar Nungsari kepada Sinar Harian.

Malaysia diramal mencapai tahap kemuncak penularan c0v1d-19 pada pertengahan September.

Malaysia diramal mencapai tahap kemuncak penul4ran C0v1d-19 pada pertengahan September.

Beliau berkata, persediaan psikologi amat perlu dalam mendepani krisis kesihatan itu berikutan ia bukan sahaja memberi k3san kepada ny4wa, kelangsungan hidup malah m3ntal rakyat.

“Isu psikologi dan m3ntal perlu dipandang serius berikutan ramai yang semakin tertekan melihatkan situasi pand3mik yang amat membimbangkan.

“Seharusnya kerajaan memainkan peranan aktif memastikan rakyat dapat mendepani situasi pand3mik ini dengan lebih baik,” ujar beliau.

Sehubungan itu, katanya, bagi ‘menenangkan’ rakyat yang selama ini akur patuh SOP, kerajaan wajar segera bertindak apabila trend nisbah jangkit4n meningkat sejak beberapa bulan lalu.

Pandemik c0v1d-19 bukan sahaja memberi kesan kepada nyawa, kelangsungan hidup malah mental rakyat.

Pand3mik C0v1d-19 bukan sahaja memberi k3san kepada ny4wa, kelangsungan hidup malah m3ntal rakyat.

“Trend nisbah kadar kebolehjangkitan (RT) meningkat dan melebihi 1.0 (bermakna jangk1tan akan berganda) sudah jelas sejak beberapa bulan lalu. Kenapa dibiarkan tanpa langkah yang betul-betul dapat mengawal jangk1tan?

“Sekarang jelas, virvs sudah mer3bak luas. Jadi, kita tidak boleh mengelak lagi, kita cuma boleh mengurangkan k3san jangk1tan yang tinggi itu,” katanya.

Namun begitu harapan masih ada apabila kenyataan Dr Noor Hisham turut menyebut sekiranya kita boleh laksanakan 150,000 dos sehari untuk dos kedua dengan 80 peratus keberkesanan vaksinasi, pada Oktober k3s harian p0sitif C0v1d-19 akan turun di bawah 1,000 k3s.

“Justeru, proses pemberian vaks1n harus dipercepatkan, perbanyakan tempat pemberian vaksin, permudahkan proses mendaftar dan sebagainya,” katanya yang turut mengakui kerajaan sepatutnya lebih bersedia berdepan pand3mik itu seperti mendapatkan vaks1n lebih awal untuk diberikan kepada rakyat.

Proses pemberian vaksin harus dipercepatkan untuk membentuk imuniti kelompok.

Proses pemberian v4ksin harus dipercepatkan untuk membentuk imuniti kel0mpok.

Disebabkan tempoh mencapai 80 peratus itu memakan masa hingga akhir Oktober, Nungsari berpendapat, kerajaan harus melanjutkan dan menambah bantuan isi rumah yang terj3jas serta perniagaan yang kian tenat sehingga hujung tahun ini.

“Sambung dan perbanyakan geran kepada peniaga kecil dan bantuan tunai kepada isi rumah hingga hujung tahun,” katanya.

Beliau turut mencadangkan penyambungan subsidi gaji kepada institusi perniagaan sehingga hujung tahun bagi mengelak pemberhentian pekerja.

Tegasnya, kerajaan harus bertindak agresif memastikan rakyat kembali bangkit meneruskan kehidupan selepas pandemik m4ut ini dapat dikawal.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:sinarharian

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Rakyat Perlu Bersedia Situasi Terbvruk Akan Berlaku Dua Bulan Lagi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*