Guru S4man Ain Husniza RM1 Jut4, Ram4i T4k Pvas H4ti! – Ini sebabnya buat rama tergamam

Pelajar perempuan, Ain Husniza Saiful Nizam mengakui em0sinya tidak st4bil selepas menerima surat tuntutan saman RM1 juta daripada guru yang did4kwanya bergurau mengenai rogl.

Ain menerusi bebenang di Twitter berkata, dia terkejut ketika menerima tuntvtan tersebut ketika sesi Pengajaran dan Pembelajaran (PDPR) di rumah.

“Hi…Hari ni Ain tiba-tiba terima surat tuntutan atas “pernyataan-pernyataan fitn4h”. Dalam surat ini Ain diberi 7 hari untuk semua tuntutan ni, antaranya membayar RM1,000,000 dalam ganti rugi.

“Saya hanya mohon semua doakan urusan dipermudahkan.

“Saya minta maaf, emosi sangat tak stabil, yang buat Ain tak aktif dalam sosmed (media sosial), tengah dalam kelas online dapat surat macam ni,” katanya.

Menerusi tinjauan Gempak di laman sosial tersebut, rata-rata netizen turut terkejut apabila guru tersebut bertindak menghantar surat tuntutan s4man.

Ada yang bersimpati terhadap Ain kerana terpaksa menempuh dugaan ini pada usia yang sangat muda.

Namun apa yang lebih menarik perhatian ialah apabila bebenang ditulis Ain turut menarik perhatian Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang juga ahli Parlimen Port Dickson Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar dalam ciapannya kepada Ain berkata, gejala ‘victim blaming’ tidak seharusnya dijadikan normalisasi dan kaum w4nita serta kanak-kanak mesti dibel4.

“Tolong jangan norm4lisasi gej4la ‘vict1m bl4ming’ terutamanya dalam k3s seperti ini. Kita mesti hormati kaum wanita, dan kanak-kanak mesti dibela.

“Masyarakat mesti tegas melawan budaya jel3k ini dan harus dukung perjuangan adik Ain.

“Teruskan perjuangan!,” katanya sambil memberi kata-kata semangat buat pelajar berusia 17 tahun itu.

Terdahulu Sinar Harian melaporkan, guru pendidikan jasmani terbabit telah memfailkan tuntuan saman berjumlah RM1,000,000 kerana mend4kwa dirinya dif1tnah Ain.

Bapa Ain, Saiful Nizam Ab Wahab berkata, guru tersebut membuat tuntutan terhadap dirinya (bapa), anak (Ain) dan isteri.

“Guru itu letak nama Ain, nama saya (bapa) dan isteri saya yang menyatakan buat fitn4h ke atas dirinya menerusi webin4r, kenyataan akhbar dan media.

“Dia menuntut untuk menarik balik, membuat permohonan maaf dan bayaran ganti rugi sebanyak RM1 juta,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Rabu.

Pada 24 April lalu, seorang guru mata pelajaran pendidikan jasmani di sebuah sekolah di Selangor did4kwa bergurau keterl4luan kerana seolah-olah seperti menggalakkan pelajarnya melakvkan perbu4tan rogl.

Dalam pada itu, Saiful Nizam berkata, pihaknya menerima surat tuntutan daripada Tetuan Rasshidi Ema & Yung jam 2 petang pada Rabu.

“Sekarang ini kami sudah berbincang dengan pegu4m apa tind4kan seterusnya yang perlu dibuat dan masih dalam perbincangan mengenai perkara itu,” ujarnya.

Jelasnya, em0si Ain tidak stabil lebih-lebih lagi dia akan menghadapi peperiksaan pada tahun ini apabila menerima surat tuntvtan tersebut.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: dnq.pw

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Guru S4man Ain Husniza RM1 Jut4, Ram4i T4k Pvas H4ti! – Ini sebabnya buat rama tergamam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*