“80 pratus saluran..” Isteri Shahrol Shiro Dedahkan Keadaan Trkini Anknya & Prlu Bt Pembedhan Sgera.

PERKEMBANGAN masalah buah ping.gang anak kepada pelawak Shahrol Shiro iaitu Ismail Rifqi semakin membimbangkan selepas dok.tor memberitahu organ berkenaan kini semakin membengkak dan 80 peratus salurannya telah tersumbat.

Isteri Shahrol, Nor Farhanah Syamimi berkata, anak kedua yang berusia lapan bulan itu perlu men.jalani pem.beda.han secepat mungkin bagi mengelakkan keadaan menjadi le.bih te.ruk.

“Rabu lepas kami bawa Ismail untuk menjalani ujian Mag3 di Sunway Medical Centre bagi mengetahui lebih lanjut keadaan buah pinggang dia. Doktor beritahu buah pinggang kanan Ismail tiada, maksudnya dia lahir dengan hanya satu buah pinggang sahaja di sebelah kiri.

“Kami memang tidak tahu sebab masa saya ha.mil, tak terfikir untuk buat detail scan. Saya juga tidak menga.lami sebarang masalah kesihatan atau alahan ketika itu. Setiap kali hadir ke pemeriksaan bulanan, dok.tor cakap saya dan anak okay.

“Doktor sarankan pembe.dahan perlu dilakukan segera sebab 80 peratus saluran buah pinggang ke pundi ken.cing tersum.bat dan menyebabkan buah ping.gangnya beng.kak,” katanya kepada mStar.

Nor Farhanah berkata, Shahrol nampak tenang namun sering memikirkan keadaan Ismail.

Kata Nor Farhanah, walaupun diberi tempoh masa sebulan, namun dia dan Shahrol enggan berlengah memandangkan Ismail hanya bergantung kepada satu buah pinggang sahaja.

“Kos yang dianggarkan antara RM30,000 hingga RM40,000 bergantung kepada keadaan Ismail selepas pem.bed.ahan. InsyaAllah, dalam seminggu dua ini kami usahakan untuk pem.be.dahan.

“Tapi doktor pun ada bagi tahu selepas pem.be.dahan ini kemungkinan saluran ter.sumbat itu akan berulang tapi sejauh mana tahap se.rius.nya kita tidak tahu. Ada tahap yang boleh dir.awa.t dengan makan ubat sahaja.

“Walaupun kami diberitahu pem.bedahan ini berat untuk Ismail namun demi kebaikan dia dan kami amat mengharap semuanya dipermudahkan,” katanya.

Kos yang dianggarkan antara RM30,000 hingga RM40,000 bergantung kepada keadaan Ismail selepas pem.bedahan.

NOR FARHANAH

ISTERI SHAHROL SHIRO

Biarpun masih se.dih dan ter.kejut dengan keadaan kesihatan Ismail, namun dia bersyukur kerana dapat mengesan awal masalah yang dia.lami anaknya itu.

“Alhamdulillah, sekurang-kurangnya kami dapat tahu awal dan kami boleh beri rawatan dengan pem.bedahan ini tidak sampai ke tahap dialisis.

“Masa awal-awal dapat tahu perkara ini, saya dan suami memang rasa Ismail dalam keadaan yang te.ruk sehinggalah Rabu lepas apabila dok.tor menjelaskan keadaan sebenar, kami sedikit lega kerana buah pinggang kirinya masih boleh berfungsi dengan baik jika ia dijaga dengan rapi,” katanya.

Shahrol dan Anna berkahwin pada 8 Mac 2016. Selain Ismail, pasangan ini dikurniakan anak sulung bernama Iskandar Rizqi berusia empat tahun.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : mstar via riverbed.me

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“80 pratus saluran..” Isteri Shahrol Shiro Dedahkan Keadaan Trkini Anknya & Prlu Bt Pembedhan Sgera."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*