Did4kwa Anak Bekas Menteri Gara-Gara Campak Duit, Akhirnya Terb0ngkar Asal Usul Iqbal.

SEJAK usahawan Ahmad Iqbal Zulkefli menjadi bualan ramai gara-gara video mencampak duit dan menayang kemewahan, timbul pelbagai tanda tanya tentang sumber kekayaan yang dimilikinya.

Rata-rata mula mempersoalkan tentang aliran kewangannya hingga mampu berbelanja mewah seperti yang sering dipamerkan di media sosial.

Kurds say United States agreed to stay in SyriaLebih men.gejut.kan tiba-tiba sahaja tular petikan video rakaman temubual mStar yang diedit semula dengan kapsyen yang men.dak.wa dia merupakan anak bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Namun setelah disemak, dakwaan itu timbul hanya kerana secara kebetulan ahli politik itu mempunyai anak lelaki bernama Tengku Iqbal Munawwir.

Mengakui ter.ke.jut dengan dakwaan yang ditularkan di media sosial dan aplikasi WhatsApp itu, Iqbal, 27, berkata dia tidak mempunyai kai.tan dengan ahli politik berkenaan.

IQBAL1

Iqbal bersama ibu dan adik beradik yang lain.

Malah dia meminta orang ramai agar tidak men.ce.mar.kan nama Tengku Adnan dengan kon.tro.ver.si yang melan.da dirinya pada ketika ini.

“Saya ter.ke.jut juga apabila ada yang kaitkan nama saya dengan Teng.ku Ad.nan. Saya tak pernah jumpa beliau dan tak tahu kenapa orang cakap saya anak dia… muka sama ke?

“Saya teringin juga nak jumpa Tengku Adnan tapi jangan la cemarkan nama beliau dan kait.kan dengan saya. Saya hanya budak kampung yang pernah kerja cuci pinggan.

Saya terke.jut juga apabila ada yang kaitkan nama saya dengan Tengku Adnan

AHMAD IQBAL ZULKEFLI

USAHAWAN KOSMETIK

“Saya sangat mengagumi beliau. Mungkin suatu hari nanti saya boleh jadi ahli politik… jadi ikon anak muda,” katanya kepada mStar.

Jadi bagi menjawab pelbagai persoalan tentang identiti Iqbal, mStar senaraikan latar belakang pemuda kelahiran Pasir Mas, Kelantan ini.

1. Nama sebenar dan latar belakang pendidikan

Ahmad Iqbal Zulkefli dilahirkan pada 12 September 1994 dan berasal daripada Pasir Mas, Kelantan.

iqbal2

Iqbal berasal daripada Pasir Mas Kelantan.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Pasir Pekan, Tumpat dan Sekolah Kebangsaan Sultan Ibrahim (3) sebelum meneruskan pengajian di Maahad Muhammadi Pasir Mas (Sijil Tinggi Agama Malaysia).

Dia kemudiannya menyambung pendidikan di peringkat diploma dalam bidang Penulisan Kreatif di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).

2. Latar belakang keluarga

Merupakan anak ketiga daripada lapan orang adik-beradik.

Bapanya Zulkefli Dollah merupakan seorang guru dan Imam di Masjid Pasir Mas. Bapanya mendapat pendidikan pada peringkat ijazah di Universiti Al-Azhar Mesir dalam bidang Syariah Islamiah.

iqbal4

Berniat ingin berkahwin dengan Datuk Seri Vida namun hasratnya tidak ter.capai.

Sementara ibunya Maznuni Che Yusof yang berketurunan Cina Siam adalah seorang guru bahasa Arab, juga mendapat mendapat pendidikan dari Universiti Al-Azhar Mesir.

Ibu bapanya berpisah pada tahun 2018.

Namun ibunya me.ning.gal dunia pada 20 Januari 2021.

3. Pekerjaan sebelum bergelar usahawan

Pernah bekerja sebagai pencuci pinggan dan menjual burger pada usia 17 Tahun di Terengganu dan Kuala Lumpur.

Bercerita lanjut tentang kehidupannya, dia pernah hidup susah hingga ter.pa.ksa menyewa pada bahagian dapur sebuah rumah untuk dija.dikan bilik tidur.

Sewaktu belajar, Iqbal pernah meraih pendapatan sehingga RM13,000 sebulan dengan melakukan pelbagai kerja secara sambilan termasuk menulis artikel, menyunting video dan pemasaran.

iqbal3

Selepas diberhentikan dari Vida Beauty, Iqbal memulakan pernigaan kosmetiknya sendiri.

Sebelum menamatkan pelajaran di Aswara, Iqbal mendakwa menerima tujuh tawaran kerja dengan gaji RM5,000 ke atas.

Namun Iqbal memilih untuk bekerja sebagai pembantu peribadi kepada usahawan terkenal Datuk Seri Vida selepas tamat pengajian dan ditawarkan gaji RM1,400 sebulan.

Selepas diberhentikan kerja daripada Vida Beauty, Iqbal memulakan perniagaannya sendiri iaitu serum dan minyak wangi dengan bermodalkan RM500.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : mStar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Did4kwa Anak Bekas Menteri Gara-Gara Campak Duit, Akhirnya Terb0ngkar Asal Usul Iqbal."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*