Bomba jumpa beg budak dalam timbunan lumpur. Tengok Isi dalam beg buat ramai seb4k

Bencana banjir yang melanda sebahagian besar kawasan negeri Selangor dan Pahang beberapa hari lalu meninggalkan kesan yang sangat d4syhat terhadap mngsa yang terkesan.

Kenaikan air yang begitu mendadak menyebabkan mngsa gagal membuat keputusan dengan pantas. Ada yang mengalami tr4uma yang teruk gara-gara terperangkap samada di dalam kenderaan masing-masing ataupun di rumah.

Tatkala keadaan semakin beransur pulih, dengan hujan yang telah pun berhenti ketika ini, mereka yang terselamat berkongsi kisah menakutkan ini di ruang media sosial masing-masing.

Antara yang menarik perhatian pembaca mengenai satu kisah yang dikongsikan seorang wartawan dengan penemuan satu beg kanak-kanak dalam misi mencair dan menyelamat yang di lakukan oleh pihak berkuasa

“Aku tengok berita tadi. Pihak bomba jumpa backpack budak berisi toys, sanitizer, face mask, teddy bear and snack(jajan) dalam timbunan lumpur. And tak jauh dari tmpt tu dorang jumpa myat budak berumur 6y/o. Kau faham tak apa aku rasa sekarang? Faham tak?? ”

Ramai melahirkan perasaan simpati dan sayu dengan perkongsian dari wartawan tersebut

“Sedihnyaaa ya Allah sbb teringat ke ank2 yg lebih kurang sebaya, mmg perangai suka letak mcm2 dlm beg, nk cari ape je semua ada”

Jeritan tidak dihiraukan, pemuda berkongsi kisah sedih meranduk air banjir demi selamatkan ahli keluarga

Pemuda tersebut, Syarifuddin Wan menceritakan bagaimana usaha yang dilakukannya bagi membawa ahli keluarganya ke tempat selamat, tambahan dia mempunyai seorang bayi kecil.

Dengan paras air mencecah leher, dia bertawakkal membawa anak isterinya meranduk air banjir. Tambah menyedihkan apabila terdapat bot kenamaan yang sedang meninjau situasi terkini banjir turut menggunakan laluan yang dilaluinya ketika meranduk air banjir tersebut ketika itu.

Namun katanya, bot tersebut tidak mengendahkan jeritan mereka meminta pertolongan. Sekalipun penat, akhirnya pemuda tersebut berjaya juga tiba ke kawasan selamat, seterusnya ke rumah mertuanya yang terselamat daripada banjir di Keramat.

Pembaca yang terharu dengan kesanggupan pemuda tersebut menyelamatkan ahli keluarganya turut bertanyakan bantuan lain jika diperlukan. Malah ramai yang turut mendoakan keselamatan mereka sekelarga.

Mngsa banjir di Kelantan meningkat, empat negeri turun

Jumlah mngsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) di Kelantan mencatatkan peningkatan malam ini, manakala empat negeri lain termasuk Selangor menunjukkan penurunan.

Bagaimanapun, jumlah mangsa di Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan kekal.

Di Kelantan, setakat 10 malam, jumlah mangsa meningkat kepada 1,666 orang berbanding 1,496 orang petang tadi, membabitkan 10 PPS dibuka kesemuanya di jajahan Pasir Mas.

Sementara itu, portal rasmi info banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melaporkan tiada sungai utama di Kelantan berada pada paras bahaya manakala tiga sungai mencatat paras amaran iaitu Sungai Kelantan di Kampung Temangan, Machang serta Sungai Kelantan dan Sungai Golok di Rantau Panjang, Pasir Mas.

Sembilan daerah kekal dilanda banjir iaitu Kuantan, Temerloh, Bentong, Bera, Jerantut, Pekan, Lipis, Maran dan Raub.

Dalam pada itu, Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menerusi catatan Facebook memaklumkan laluan Chenor ke Karak masih belum dibuka di kedua-dua arah manakala laluan dari Gombak ke Karak di Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) sudah dibuka.

Di Melaka, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin berkata, jumlah mangsa banjir di negeri itu berkurangan kepada 114 orang setakat jam 8 malam tadi.

“Di Jasin, jumlah mangsa kekal 68 orang daripada 14 keluarga ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan Parit Penghulu Benteng manakala 46 orang daripada 15 keluarga di PPS Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lubok China di Alor Gajah,” katanya.

Di Perak, banjir di Changkat Jong, Teluk Intan menunjukkan trend penurunan dengan 153 orang berada di dua PPS di daerah Hilir Perak setakat jam 8 malam berbanding 182 orang petang tadi.

Jurucakap APM dan Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Perak berkata, seramai 105 orang sedang berlindung di PPS Dewan Bandaran Teluk Intan dan 48 lagi di PPS Dewan SMK Abdul Rahman Talib.

Di Selangor, Unit Pengurusan Bencana Negeri (UPBN) memaklumkan negeri itu merekodkan penurunan jumlah mangsa banjir iaitu 18,126 orang membabitkan 103 PPS setakat jam 9 malam berbanding 22,250 orang di 111 PPS petang tadi.

JPS memaklumkan Sungai Langat di Bukit Changgang, Kuala Langat masih melebihi paras bahaya iaitu 4.31 meter setakat jam 9.15 malam.

Di Negeri Sembilan, Pengarah APM negeri, Lt Kol (PA) Mohd Syukri Madnor berkata mangsa banjir di negeri itu kekal 301 orang dengan empat PPS masih dibuka di Jelebu.

Di Kuala Lumpur, menurut aplikasi Info Bencana JKM, jumlah mangsa kekal 314 orang di dua PPS. – BERNAMA

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Bomba jumpa beg budak dalam timbunan lumpur. Tengok Isi dalam beg buat ramai seb4k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*