Menlnggal Di Australia, Pengurus Jen4zah Nasihat Elok Kebumi Arw4h Disana. Ini Sebabnya

Keluarga kepada wanita Malaysia yang m4ut dalam kem4langan di Griffith, Australia semalam, berharap dapat membawa pulang jen4zah untuk dikebvmikan di kampung halamannya di Pekan Ayer Hitam, dekat sini

Berikut pula nasihat dan perkongsian dari Ustaz Rafie yang berpengalaman dalam menguruskan jnzah

KASIHANILAH JEN4ZAH. BIARKAN JAS4DNYA DISEMADIKAN DI TEMPAT KEM4TIANNYA

“Jenzah dari luar negara jika hendak dibawa pulang ke negara asal akan melalui satu proses yang men4kutkan iaitu ’embalming’ (peng4wetan).

Proses ini memerlukan d4rah dalam badan dibu4ng keluar dan satu cecair bernama ‘formalin’ akan dimasukkan kebiasaannya dalam jumlah 12 liter.

Tak habis di situ, per. ut jenzah akan dite. buk dan satu besi panjang lebih kurang 1 meter yang dinamakan sebagai ‘trocar’ akan dihu.nus menu.suk ke pe.rut untuk mengh4ncurkan organ2 dalaman badan jenzah seperti h4ti, pe.rut, j4ntung, lim.pa, us.us dan lain-lain bagi tujuan membu4ng d4rah dalam org4n dan semuanya akan dise.dut keluar.

Kaedah ini bagi mengelakkan m4yat cepat mere.put dan membu.suk. Meskipun luaran j4sadnya nampak elok sempurna tetapi dalamannya h4ncur seh4ncur-h4ncurnya!

Maka jika k4sihankan jen4zah, biarlah j4sadnya dikeb.umikan di tempat dia meni.nggal dunia. Hal itupun bertepatan dengan sunnah.

Jangan dis3ksa jen4zah lagi setelah dia melalui peritnya sak4ratulmaut. Seandainya si m4ti boleh berkata-kata, sudah tentu dia tidak mahu j4sadnya dibawa pul4ng kembali.

Sekadar perkongsian pengalaman dari seorang Undertaker..”

SPJM KE ARAH PENGURUSAN JEN4ZAH

PATUH SYARIAH PROFESSIONAL ANTARABANGSA

Ustaz Rafie Zainal – Undertaker

Semalam, media melaporkan seorang wanita warganegara Malaysia dikenali sebagai Rabitah Hamed, 49, m4ut dalam satu kemlangan di Griffith, Australia bagaimanapun tiada maklumat lanjut mengenai kej4dian berkenaan.

Anak sulung mngsa, Rushaniena Izani, 26, berkata, ibunya yang juga seorang ibu tunggal, ke Griffith seorang diri pada bulan Februari tahun lalu untuk bekerja di sana.

“Saya dimaklumkan dia bekerja di sebuah kilang pemprosesan ayam. Pada 21 Februari ini genap setahun dia berada di sana. Dia sepatutnya berada di sana selama lima tahun dan akan pulang ke tanah air pada 2024.

“Saya tahu kej4dian yang menimpa ibu daripada ibu saudara yang tinggal di Lunas, Kulim. Rakan serumah ibu di sana menghubungi ibu saudara dan memaklumkan kej4dian tersebut dan difahamkan kereta yang dipandu ibu terb4bas sebelum dia tercamp4k keluar dari tingkap,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Rushaniena berkata, jn4zah ibunya kini berada di Hospital Sydney, Australia untuk proses bed. ah si4sat dan dia bersama-sama dua adiknya masing-masing berumur 19 dan 14 tahun berharap jen4zah dapat dibawa pulang ke Malaysia.

Menurut Rushaniena, pihak Wisma Putra telah menghubungi ibu saudaranya kira-kira 9.30 pagi hari ini yang bertanyakan sama ada mahu jen4zah ibunya dikebu. mikan di negara berkenaan atau dibawa pulang ke tanah air yang memerlukan kos sekitar RM50,000.

“Buat masa ini, tiada wakil keluarga yang ke sana. Kami sedang mengumpul dana kerana sangat berharap dapat membawa jen4zah ibu pulang ke Malaysia untuk dikeb. umikan di kampung halamannya.

“Kali terakhir kami berhubung dengan ibu sekitar dua, tiga hari lalu dan memang tiada sebarang perubahan yang ditunjukkan oleh ibu kerana dia bersembang dan gelak seperti biasa,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://trendingsangat.pw/meninggal-di-australia-pengurus-jnzah-nasihat-elok-kebumi-arwah-disana-ini-sebabnya/

 

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Menlnggal Di Australia, Pengurus Jen4zah Nasihat Elok Kebumi Arw4h Disana. Ini Sebabnya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*