Along buka cerita apa yang terjadi padanya sekarang ini yang buat ramai risau

Kuala Lumpur: “Kalaulah dulu saya kerap lakukan pemer1ksaan kes1hatan, mungkin buah p1nggang saya dapat diseIamatkan,” kata peIakon Along Eyzendy, 42, yang kini menghid4p sak1t buah p1nggang.Along berkata, kali terakhir dia melakukan pemer1ksaan kes1hatan ialah ketika berusia 18 tahun.

Pada 2019 ketika meraikan ulang tahun kelahiran ke-40, dia menjalani pemer1ksaan kes1hatan dan d9ktor memaklumkan buah p1nggangnya r0s4k dan hanya 19 peratus berfungsi.

Sehubungan itu, Along mahu menasihatkan orang ramai supaya menjalani pemer1ksaan kes1hatan bagi mengetahui mengenai keadaan tubvh badan sebelum semuanya terlambat.

Saya nak beri kesedaran kepada orang ramai bahawa pemer1ksaan kes1hatan itu adalah perlu. Walaupun kita s1hat, tapi kita tak tahu dalaman kita sama ada s1hat atau tak,” katanya.

Along berkata, dia juga bakal menjalani pemb3dahan pemindahan buah p1nggang dan sudah melakukan beberapa ujian.

“Keadaan buah pnggang saya semakin tervk dan saya rasa sekarang memang sudah r0sak sepenuhnya,” katanya.

Along turut berk0ngsi semangat dan nasihat kepada pesak1t2 buah pnggang sepertinya supaya bangkit dan teruskan kehidupan.

“Kepada mereka yang sama seperti saya, saya faham, apa yang berlaku mampu membuatkan kita bersed1h dan kemrungan. Saya juga melaluinya.

“Namun, sama-sama kita bangkit. Sama-sama kita wujudkan semula semangat untuk terus berjuang dan teruskan kehidupan demi kelangsungan kita dan keluarga,” katanya.

VlDEO:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Sumber: harian metro via mediabawang

 

Apa komen anda?