Identiti lelaki yang cuba selamatkan kereta terjun tasik akhirnya terjawab

ALOR SETAR – “LuIuh hati apabila melihat kereta Proton Persona dinaiki ibu dan adik tengg3lam dalam Tasik Serdang, saya cuba membantu menyelamatkan mereka tetapi tldak berhasil,” kata ahli keluarga mngsa Iemas, Mohd Azizul Hashim, 33.

Ibunya, Hasmah Mat Isa, 69, dan adik perempuannya, Noraiza Hashim, 28, ditemui Iemas selepas terperngkap di dalam kenderaan dinaiki mereka yang terjvnam ke dalam tasik tersebut.

Mohd Azizul berkata, dia pulang dari Taiping kira-kira jam 2 petang untuk membawa bapanya, Hashim Ariffin, 74, mendapatkan r4watan telinga pada Isnin.

“Saya meminta kunci motosikal daripada Aiza untuk guna dan menyerahkan kunci kereta saya kepadanya sekiranya dia ingin keluar.

“Lebih kurang 6.15 petang, saya kebetulan melalui tasik dan melihat kereta itu sudah hampir tenggeIam dan cuba untuk menyelamatkan mereka berdua,” katanya ketika ditemui di Jabatan F0rensik Hspital Sultanah Bahiyah (HSB) pada Isnin.

Bagaimanapun, katanya, dia sedlh apabila gagaI menyelamatkan mereka dan orang awam yang berada di sekitar tasik yang cuba membantu juga tldak dapat berbuat apa-apa.

“Saya hanya mampu melihat kereta itu tenggeIam ke dalam tasik tersebut sebelum pasukan bomba tiba di lokasi k3jadian untuk memberi bantuan,” katanya.

Katanya, dia dimaklumkan adiknya yang merupakan anak kelapan daripada 11 beradik itu berada di luar kenderaan ketika k3jadian dan cuba menyelamatkan ibu mereka selepas kereta terjvnam ke dalam tasik.

Katanya, Aiza yang bekerja di sebuah kilang dan menyewa di Parlt Buntar sememangnya rapat dengan orang tua mereka, malah kerap pulang ke rumah untuk membantu menguruskan ibu bapa mereka.

Katanya, dia terkejvt dan tidak menyangka perkara berkenaan akan berlaku, bagaimanapun tetap reda dengan ketentuan Illahi.

Jnazah dua beranak berkenaan dihantar untuk pr0ses be.dah s.iasat di HSB dan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Masjid Al-Irsyad Serdang petang Isnin.

Pada Ahad, Sinar Harian melaporkan dua beranak ditemui Iemas apabila kenderaan Proton Persona yang dinaiki mereka terjvnam ke dalam Tasik Serdang pada k.ejadian kira-kira jam 6.30 petang.

Allahu, semoga tabah buat keluarga arwh.Allah lbih menyayangi mereka.Al Fatihah.

Ayah mngsa asyik tanya mana isteri dan anak, rupanya ini cerita sebenar
Hanya dua jas4d ditemui dalam Proton Persona yang terjvnam ke dalam Tasik Lake Resort Serdang, Bandar Baharu, Alor Setar, Kedah semalam.

Komander Operasi, Mohd Hafiz Suhaimi berkata, berdasarkan maklumat yang diterima sebelum ini, terdapat empat mgsa dalam kereta berkenaan yang dilaporkan terjvnam jam 6 petang semalam.

Beliau berkata, hasil selaman yang dilakukan anggota Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) mendapati hanya dua mgsa ditemui terperngkap dalam kereta berkenaan.

” Dua mgsa terbabit yang juga dua beranak, Nor Aiza Hashim, 28, dan ibunya, Hasmah Mat Isa, 68, ditemui terperngkap dalam pintu yang tertutup.

” Jarak dari tebing ke tasik kira-kira 10 meter pada kedalaman kira-kira lima meter,” katanya ketika ditemui di lokasi kjdian hari ini.

Turut serta dalam operasi itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Serdang, Mohd Faiz Helmi.

Mohd Hafiz berkata, kedua mgsa terbabit dipercayai Iemas dalam kenderaan itu.

Beliau berkata, pihaknya dimaklumkan Nor Aiza yang berada di luar kenderaan cuba menyelamatkan ibunya selepas kereta itu terjvnam ke tasik.

” Ketika itu empat orang awam cuba membantu menyelamatkan dua beranak berkenaan namun g4gal sebelum pasukan bomba tiba di lokasi,” katanya.

Mohd Hafiz berkata, Proton Persona itu berjaya dinaikkan jam 11.02 malam dan kedua-dua mgsa diserahkan kepada poIis untuk tindakan lanjut.

Dalam kej4dian petang semalam, sebuah Proton Persona dilaporkan terjvnam ke dalam Tasik Lake Resort, Serdang.

AYAH TANYA MANA MEREKA

Ibu Serta Kakak Jurusolek Terkenal, Haney Nieza Men1nggal Dalam Kejadian Kereta Terb4bas Ke Dalam Tasik Taman Serdang, Kulim semalam.

Lagi Sayu Hati, Bapa Beliau Menghidap S4kit Lupa. Selepas Kejadian Berlaku,

Bapa Beliau Sering Kali Bertanyakan “Siapa Meningal”

Dugaan Mereka Sekeluarga, Sedekahkan Al Fatihah Kepada Arw4h!

Terdahulu, wanita warga emas dan anak perempuannya Iema.s selepas Proton Persona yang dinaiki mereka terjvnam ke dalam tasik di Tasik Lake Resort di Serdang, Bandar Baharu, kira-kira 120 kilometer dari sini.

Ketua Polis Daerah Bandar Baharu Deputi Superintendan Mohd Akmal Hizam Abd Khupur berkata, dalam kjdian pada 6.30 petang itu, mgsa dikenali sebagai Hasmah Mat Isa, 69, dan anaknya Noraiza Hashim, 28.

” Si.asatan awal mendapati, kereta itu berada di kawasan parkir tasik berkenaan sebelum pemandunya dipercayai tertekan pedal minyak menyebabkan kenderaan itu bergerak ke depan lalu meluncur masuk ke dalam tasik.

” Kedua-dua mgsa dipercayai terperngkap di dalam kenderaan sebelum Iema.s,” katanya dalam kenyataan di sini, malam ini.

Operasi mencari dan menyelamat telah dijalankan dengan bantuan, Jabatan Bomba dan Penyelamat (BPP) Serdang dengan dibantu oleh BBP Selama, Perak dan Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Sungai Petani.

Sementara itu, Penolong Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat (JBPM) Kedah Mohamadul Ehsan Mohd Zain berkata, maya.t Hasmah berjaya dibawa keluar oleh Pasukan PPDA pada 8.40 malam manakala may4t anaknya pada 8.59 malam tadi.

” Sementara Proton Persona itu dibawa naik ke permukaan pada 11 malam tadi,” katanya dalam kenyataan di sini malam ini.

Siasa.tan lanjut berhubung kjdian itu masih dijalankan dan maya.t kedua-dua mgsa telah dihantar ke Hspital Kulim untuk dibed4h si.asat.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: ASN via http://trendingsangat.pw/2021/03/identiti-lelaki-yang-cuba-selamatkan-kereta-terjun-tasik-akhirnya-terjawab/

 

Apa komen anda?