Ramai Tertanya-Tanya Mana Pergi Ayah Puteri Balqis, Ini Reaksi Nabila Huda

Sejak hujung minggu baru-baru ini, kisah tentang pelakon cilik Puteri Balqis mendapat perhatian ramai netizen selepas dia muncul dalam rancangan Bersamamu di TV3.

Dalam rancangan itu, Balqis kongsikan keper1tan hidup yang dilaluinya hingga terpaksa ikat perut dan kini dia giat berjalan di sekitar Kuala Lumpur menjual buku bersama ibunya demi kelangsungan hidup.

Kadang-kadang kena ikat perut sebab kesemp1tan wang

Menurut perkongsian Balqis, dia dan ibunya terpaksa berl4par kerana kekangan wang yang dihadapi mereka. Namun, ianya tidak menjadi penghalang untuk mereka tetap meneruskan penjualan buku puisi yang ditulis oleh Balqis sendiri.

Kadang-kadang tu, pernah 1kat perut sebab tak ada makanan, tapi tak adalah sampai seminggu.”

Nabila Huda s1mpati, harap netizen terus bagi kata-kata semangat

Nabila Huda atau lebih mesra dipanggil Abil adalah antara salah seorang selebriti yang turut menzahirkan rasa s1mpatinya terhadap apa yang terjadi kepada Balqis.

Menurut Berita Harian, dua tahun lepas Abil bersama Sharifah Sakinah dan Jihan Muse telah mengadakan jualan barangan terpakai bagi membantu Balqis namun mereka kini sudah agak lama tidak berhubungan dengannya.

Kami berjaya mengumpul RM2,500 dan diserahkan kepada Balqis secara berperingkat. Kami tidak serahkan secara penuh kerana mahu memastikan Balqis ada wang setiap bulan.”

Tapi, mana ayah Balqis?

Bagaimanapun, melalui Twitter hari ini Abil ada mempersoalkan sesuatu yang bermain di fikirannya tentang Balqis yang terpaksa berjalan di Kuala Lumpur untuk sara h1dup.

Abil tertanya-tanya mengapa bukan kedua ibu bapa Balqis yang mencari kerja memandangkan mereka ada kemampuan berjalan dan bercakap dengan sempurna?

Persoalannya,kenapa seorang budak yang ada canc3r,Di biarkan berjalan satu KL Untuk sara h1dup sedangkan ibu bapa Dia mempunyai kaki dan tangan yang sempurna?Kenapa seorang budak kena 1kat perut,sedangkan ibu Dan bapanya mempunyai kemampuan Untuk berjalan,bercakap dgn sempurna?

Netizen bagi pendapat masing-masing

Ramai jugalah yang setuju dengan Nabila Huda sebab mereka pun tertanya-tanya tentang benda yang sama, kenapa Balqis yang strvggle untuk sara h1dup?

Sanggup kah anda,membiarkan seorang budak mengidap canc3r Untuk berjalan satu KL Untuk cari rezeki,pernah ikat perut 3 hari,sedangkan diri Ini sempurna mempunyai kaki Dan tangan Untuk bergerak? Sanggup kah anda?

Ada juga yang tertanya kenapa Balqis tak sekolah dan kenapa tak follow up raw4tan di hospital kerajaan saja memandangkan ianya lebih murah.

Sumber: Twitter

Bercer4ii

Pencera1an Nouryl dan Azizi membuatkan segalanya suk4r. Dengan ibu yang sudah tua dan ahli keluarga lain yang mempunyai tanggungjawab sendiri, Nouryl dan Aqish cuba berdikari. Pelbagai kerja yang dilakukan oleh Nouryl. Dari bekerja mengangkat barang-barang di pasar, menjadi tukang cuci di rumah orang, membungkus makanan dan bermacam-macam lagi. Ada ketika beliau bekerja lebih 18 jam sehari untuk mencari wang pervbatan untuk Aqish.

Sehingga kini, sudah setahun sebulan Aqish sak1t, namun dengan pertolongan teman-teman rapat, doktor yang mer4wat, pelbagai usaha yang dibuat dengan r4watan hospital serta r4watan tradisional, Aqish beransur pul1h dan sudah ada perubahan.

“Saya sebenarnya mahu memberikan semangat kepada diri saya, kepada ibu-ibu tunggal di luar sana yang mengalami nas1b yang sama, supaya terus berusaha melaw4n dan mengub4ti anak-anak kita. Saya tidak menyangka ianya akan menjadi besar. Saya akui salah saya kerana tidak memperbetulkan kenyataan pihak media, tetapi di dalam fikiran saya ada perkara yang lebih penting untuk saya hadapkan iaitu Aqish.

“Banyak kali saya men4fikan, tetapi hashtag itu seolah-olah dijadikan bahan rujukan dan seperti menjadi perkara yang benar. Atas nasihat kawan juga saya buang hashtag tersebut,” ujar Nouryl kesal.

Tidak ramai yang tahu betapa wanita ini terlalu menyayangi anaknya. Setiap kali Aqish batvk atau mvntah berd4rah, dikendong Aqish sambil berlari ke klinik, dan jaraknya bukan dekat. Ada ketika kudrat sudah tiada, panggil Grab atau ambulan yang tentunya memerlukan duit juga untuk dibayar. Besar sungguh pengorb4nan seorang ibu walaupun sering ditvduh dan dit0mah dengan bermacam-macam f1tnah.

“Abang tolong beritahu mereka jangan lagi kutip derma untuk kami,” rayunya.

“Bukan saya sombong, tetapi saya rasa sangat tidak selesa. Kalau mahu bantu beri sumbangan secara senyap, saya terima seikhlas hati. Bukannya saya tidak perlukan pertolongan, tapi biarlah saya minta tolong kawan-kawan rapat saya yang sudi membantu. Ada ketika saya kesemp1tan, saya akan pinjam dan bila dapat gaji, saya akan bayar balik tapi biarlah dengan kawan-kawan yang kenal hati budi antara kita. Saya masih ada kudrat untuk mencari rezeki halal untuk hidup kami dan rawatan Aqish. Saya tak akan berhenti berusaha,” jelas Nouryl merayu saya berkongsi apa yang dia rasa kepada semua.

Kalau nak beli buku Balqis untuk tolong dia, boleh hubungi 01139379871

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Duniadanakhirat.com via applehijau

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Ramai Tertanya-Tanya Mana Pergi Ayah Puteri Balqis, Ini Reaksi Nabila Huda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*