“Kita Boleh Halang V1rus Ini..,” Dr Amalina Bongk4r sesuatu Yang Mengeejut Tentang Wab4k Koronav1rus

W4bak global Koronav1rus sehingga kini telah mer4gut kira-kira 492 ny4wa dan telah menyebabkan kebimb4ngan dalam komuniti dunia. Disebabkan itu, pelbagai langkah penc3gahan dan berjaga-jaga dilaksanakan bagi memastikan v1rus ini tidak terus mer3bak ke dalam badan manusia.

Tidak hanya berdiam diri, Dr Amalina juga turut berkongsikan pendapat dan pengetahuannya mengenai v1rus yang sedang melanda dunia pada waktu ini. Menurutnya, 2019-nCoV menj4ngkiti sel manusia melalui ACE2 reseptor yang boleh ditemui di sel paru-paru manusia.

Dr Amalina juga turut berkongsikan gambar rajah bagaimana v1rus koronav1rus boleh masuk ke dalam sel manusia.

Kongsi Dr Amalina, kajian yang dibuat oleh Richardson dan pakar yang lain pada 2020 telah menunjukkan bahawa Baricitinib boleh digunakan sebagai raw4tan yang berpotensi bagi 2019-nCoV.

Tambahnya lagi, penggunaan benvolentAl, Bacitinib dijangka dapat mengurangkan keupayaan v1rus tersebut untuk menj4ngkiti sel paru-paru.

Dr Amalina juga turut berkongsikan bahan bacaan yang menjelaskan bagaimana Baricitinib dikatakan sebagai rawatan berpotensi untuk peny4kit pernaf4san 2019-nCoV.

Walau bagaimanapun, beliau turut menjelaskan bahawa kajian lanjut perlu dijalankan bagi membuktikan perkara itu.

 

Sumber: Dr. Amalina

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Siakapkeli

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Kita Boleh Halang V1rus Ini..,” Dr Amalina Bongk4r sesuatu Yang Mengeejut Tentang Wab4k Koronav1rus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*