“Dah Berapa Kali Saya Cakap, Itu Mitos, Tolonglah Baca Abang 0i…” Dr Amalina Tegur Netizen Lelaki ‘Terlebih Pandai’ Bab K@nser Payvdara

KANS3R payvdara sememangnya antara peny4kit pembvnuh untuk kaum wanita.

Terdapat beberapa faktor yang menjadi penyebab kepada peny4kit ini, antaranya faktor umur dan juga sejarah keluarga.

Bagaimanapun ada juga yang mengaitkannya dengan pemakaian baju dalam atau bra yang ketat dan berdawai, yang mana ia dijaja dari mulut ke mulut sehingga ramai yang mempercayainya.

Isu tersebut mendapat perhatian Dr Amalina Che Bakri, yang mana pakar bed4h kelahiran Malaysia itu baru-baru ini menegur pelayar Twitter gara-gara menyebarkan maklumat yang tidak sahih dan boleh mengelirukan orang ramai.

Menulis di Twitter, Dr Amalina menjelaskan bahawa pemakaian bra sewaktu tidur dan pemakaian bra yang berdawai bukanlah penyumbang kepada kanser p4yud4ra.

Dr Amalina turut menyertakan pautan yang menerangkan lebih lanjut mengenai k4nser p4yud4ra sebagai rujukan di tweet tersebut.

Tweet seorang pelayar yang mengaitkan bra ketat sebagai punca kepada k4nser p4yud4ra, sebelum ia kemudian dipadam. 

“Sesetengah orang mungkin perlu memakai bra pada waktu malam untuk sokongan atau kerana nasihat doktor. Sekiranya anda perlu memakainya, sila cari bra yang betul serta tidak terlalu ketat,” tulisnya dalam bahasa Inggeris.

Dalam masa yang sama menurut Dr Amalina, tidak ada bukti yang kuat untuk menyokong d4kwaan kononnya memakai bra pada waktu malam dapat mencegah p4yud4ra daripada menjadi kendur.

“Sesetengah wanita berasa selesa untuk memakai bra ketika mereka sedang tidur… sementara yang lain pula tidak. Saya fikir kita harus membiarkan wanita memutuskan apa yang mereka mahu lakukan dengan tubuh mereka, selagi mana ia tidak menyebabkan sebarang bahaya,” tulisnya lagi.

Korang nak percaya kawan punya sepupu punya nenek punya kawan punya datuk punya kawan punya adik punya abang punya kakak yang beritahu ke atau doktor yang buat specialise dalam bidang k4nser p4yud4ra beritahu?

DR AMALINA CHE BAKRI

PAKAR BED4H

Seorang pengguna Twitter kemudiannya mengaitkan punca kepada k4nser p4yud4ra dengan pemakaian bra yang ketat, sebagaimana yang pernah didengarinya sebelum ini.

Tweet tersebut turut mendapat maklum balas daripada doktor muda tersebut, namun dalam nada yang sedikit ‘ger4m’ kerana kebanyakan orang lebih memilih untuk mempercayai mitos berbanding membaca maklumat yang sahih.

“Dah berapa kali saya nak cakap, itu adalah mitos, tolonglah baca abang oiiiiii.

“Korang nak percaya kawan punya sepupu punya nenek punya kawan punya datuk punya kawan punya adik punya abang punya kakak yang beritahu ke atau doktor yang buat specialise dalam bidang k4nser p4yud4ra beritahu?” tulis Dr Amalina pada tweet yang berasingan.

Antara komen netizen yang menyokong Dr Amalina.

Rata-rata netizen menyokong kenyataan doktor tersebut dan dalam masa yang sama ‘menyer4ng’ pelayar berkenaan gara-gara terlebih mempercayai mitos.

“Degil betullah…dia tak tahu ke yang Dr Amalina ni tengah buat Phd (philosophy doctor) pasal breast research?” komen seorang netizen.

“Maafkan dia… Dia baru nak kenal breast perempuan,” komen netizen lain pula.

“Dar4h beku bawah ketiak? Ada beza ke pakai bra siang dengan masa tidur? Sama je pun ketat juga,” tulis seorang lagi netizen.

Menerusi pemerhatian mStar, pengguna berkenaan sudahpun memad4mkan tweet tersebut.

 Sumber:Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : NOte untuk awak

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Dah Berapa Kali Saya Cakap, Itu Mitos, Tolonglah Baca Abang 0i…” Dr Amalina Tegur Netizen Lelaki ‘Terlebih Pandai’ Bab K@nser Payvdara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*