Baru je Dilantik Ketua Srikandi, King Coco dh kena s0und dgn Diana Danielle

Pelantikan Instafamous yang pernah mencetuskan kontrove3rsi, Marshairah Ismail atau King Coco, sebagai Ketua Srikandi Bersatu bahagian Bagan Serai mendapat pelbagai respon daripada orang ramai. Difahamkan King Coco menewaskan dua calon yang lain dan memperoleh sebanyak 62 undian.

Diana Danielle di media sosial meluahkan rasa kec3ewa dengan pelantikan tersebut. Sebagai seseorang yang berasal dari Bagan Serai, Perak, Diana meragui kelayakan King Coco sebagai wakil rakyat.

Apa kelayakan dia?

Pelakon drama Raisha ini mempersoalkan kredibiliti seorang influencer sehingga melayakkannya sebagai wakil rakyat. Diana turut mempersoalkan adakah influencer atau instafamous sepertinya menyedari betapa besarnya tanggungjawabnya kepada orang ramai.

Saya kece3wa

Keluarga saya asal Bukit Merah, saya kecewa dgn perlantikan yang tidak berkualiti macam ni. Dia tak layak. Jangan hancurkan harapan rakyat dengan pemilihan tidak matang macam ni. Harap maklum Bagan Serai.

Petikan dari ikim.com.my tentang harapan rakyat dan tanggungjawab Wakil Rakyat – Peranan Wakil Rakyat, Prof. Madya Dr. Shamrahayu Ab Aziz June 23, 2015

Apakah harapan kita kepada para wakil rakyat?

“Wakil Rakyat” merupakan mereka yang dipilih sebagai wakil menerusi sistem pilihan raya. Secara umumnya terdapat tiga fungsi utama para wakil rakyat. Pertama, sebagai mekanisme penyampai pendapat dan kehendak rakyat; Kedua, sebagai pembuat atau penggubal und4ng-und4ng (legilatif) dan Ketiga, sebagai mekanisme semak dan imbang ke atas kuasa-kuasa eksekutif.

Wakil Rakyat

Sebagai seorang yang dipilih sebagai wakilsalah satu peranan utama mereka ialah mewakili rakyat kawasan pilihan rayanya. Justeru, wakil rakyat tersebut menggalas amanah besar yang hendaklah ditunai dengan jujur dan bijaksana sebagaimana kehendak mereka yang berada di daerah pilihan rayanya. Wakil rakyat itu bukan sahaja mewakili rakyat yang mengundi mereka semasa pilihan raya tetapi juga rakyat yang tidak menyokong atau tidak mengundi mereka semasa pilihan raya.

Dalam perkhidmatan wakil rakyat, hendaklah wujud ruang-ruang untuk rakyat berhubung bagi mendapatkan maklumat dan bantuan. Selain itu kepentingan rakyat boleh dijaga dengan sealuran bantuan serta projek-projek tempatan. Wakil rakyat hendaklah menyediakan akses maklumat kepda rakyatnya tentang mengenai agenda penting negari atau negara. Wakil rakyat juga perlu melibatkan rakyat dan menjelaskan peranan mereka dalam konflik serta perlu membina konsensus dan mencapai penyelesaian. Wakil rakyat perlu responsif kepada keperluan rakyat.

King Coco Leneng Bertanding

Walaupun dah lama kita tak dengar cerita tentang dia, tapi bagi mereka yang selalu aktif di media sosial pasti korang pernah dengar tentang King Coco kan? Haa siapa tak kenal si Coco ni yang pernah vir4l dulu gara-gara klip ‘lots of mix’nya. Agitew!

Apa-apapun, selepas mendiamkan diri sekian lama, King Coco mendapat perhatian netizen di Twitter kali ini kerana katanya bakal melibatkan diri dalam dunia politik. Uish biar betul Coco!

“PPBM tak payahlah ambik samp4h masyarakat macam King Koko”

Menerusi satu posting viral di Twitter, netizen ni ternyata tak berapa berkenan dengan tindakan instafamous tersebut dalam melibatkan diri ke dunia politik dan join Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Musang Viral

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Baru je Dilantik Ketua Srikandi, King Coco dh kena s0und dgn Diana Danielle"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*