Perlis batal solat Jumaat hari ini disebabkan wab4k C0VID-19

SOLAT Jumaat di seluruh negeri Perlis pada hari ini dibatalkan dan digantikan dengan solat Zohor di rumah masing-masing selepas mengambil kira situasi semasa akan C0VID-19.

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Orang Melayu Negeri Perlis (MAIPs) menerusi satu kenyataan hari ini berkata, perkara terbabit diputuskan selepas mendapat perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail semalam.

“Selepas mendapat pandangan dan nasihat daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai C0vid-19, serta menerima panduan dan irshad daripada Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis, maka MAIPs bagi menjunjung titah perintah dan perkenan Duli Yang Maha Mulia Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Alm4rhum Tuanku Syed Putra Jamalullail dengan ini memutuskan supaya Solat Jumaat di seluruh Negeri Perlis pada tarikh 13 Mac 2020 digantikan dengan solat Zohor di rumah masing-masing.

“Hal ini adalah rentetan daripada perkembangan terbaru seperti yang telah dimaklumkan oleh KKM. Justeru itu pihak kementerian meminta agar sebarang perhimpunan berskala besar termasuklah aktiviti agama hendaklah dielakkan,” katanya.

NOTIS MAIPs berhubung penundaan solat Jumaat di seluruh negeri Perlis berkuatkuasa hari ini. FOTO ihsan Istana

Dalam pada itu, MAIPs turut mengingatkan agar pihak pengurusan masjid di dalam negeri ini memainkan peranannya dalam memastikan wab4k terbabit tidak menul4r dalam kalangan ahli jemaah dan anak kariah.

“Pengurusan masjid-masjid di seluruh Perlis hendaklah mengelakkan daripada melaksanakan apa-apa aktiviti berbentuk perhimpunan awam berskala besar buat masa ini.

“Maka dinasihatkan agar individu muslim sentiasa mengambil langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan penularan wabak berkenaan,” katanya.

Semalam, Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan agar ahli jemaah yang terdedah dengan simpt0m w4bak atau berpotensi menjadi pembawa C0vid-19 untuk tidak ke masjid.

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: HM

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Perlis batal solat Jumaat hari ini disebabkan wab4k C0VID-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*