Cov1d-19 : Tempoh Perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Mungkin Dilanjutkan Hingga 2 Bulan?

Ketika ini semua rakyat Malaysia dinasihatkan untuk berada di rumah #juststayathome selepas pengumuman oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 31 Mac ini.

Meskipun dinasihatkan untuk menghadkan pergerakan namun masih ramai yang d3gil dan ingk4r dengan arahan tersebut sehingga terp3ksa melibatkan kawalan daripada polis dan tentera.

Namun untuk pengetahuan korang…

Tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mungkin berlanjutan dua bulan lagi, jika penguatkuasaan sehingga 31 Mac ini, gagal mengekang penul4ran wab4k COV1D-19 di negara ini.

Perkara itu dinyatakan Pakar Virologi, Prof Dr Sazaly Abu Bakar yang tidak menolak kemungkinan perkara itu berlaku sekiranya rakyat masih berdeg1l dengan arahan PKP, mengabaikan penjarakkan sosial dan tidak mengamalkan kebersihan yang baik, lapor Berita Harian.

Tindakan rakyat balik kampung akan bantutkan usaha kekang C0v1d-19

“Jika masih ada kelompok rakyat yang berd3gil, situasi semasa yang memerlukan kita duduk di dalam rumah, boleh berlanjutan sehingga enam hingga lapan minggu lagi.

“Masalahnya, rakyat kita tiada disiplin seperti warga Korea atau Jepun. Ketika ke hospital semalam, saya lihat masih ada yang bersentuhan dan tidak menutup mulut ketika b4tuk,”

Malah Prof Dr Sazaly melihat tindakan ribuan rakyat yang balik kampung selepas PKP diumumkan sebagai faktor yang menyumbang kepada kegagalan usaha mengekang penularan C0v1d-19.

“Adalah satu kesilapan apabila orang dari kawasan tinggi j4ngkitan, iaitu Kuala Lumpur dan Selangor, balik ke kampung.

“Kita seolah-olah tidak belajar pada kesilapan sama dilakukan Itali, yang akhirnya menyebabkan wab4k coron4v1rus bertambah kr0nik di negara itu,”

Pada masa sama beliau mencadangkan kerajaan untuk mengambil langkah seperti Korea dan Jepun yang agr3sif dengan menjalankan ujian komuniti iaitu ujian pintu ke pintu.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Lobakmerah

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Cov1d-19 : Tempoh Perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Mungkin Dilanjutkan Hingga 2 Bulan?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*