Selepas Long Tiger dit4ngkap, seorang anggota IPD Muar juga turut dit4han

LELAKI R0hingya dikenali sebagai Long Tiger yang ditah4n kelmarin disi4sat kerana memfitn4h seorang pegawai polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tangkak.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, suspe3k berusia 31 tahun itu ditahan di sebuah rumah di Muar pada Selasa lalu.

Menurutnya, kini suspek direman lima hari kerana kesal4han memfitn4h pegawai polis berkenaan dan hasil si4satan mendapati dia mempunyai tiga rekod kesal4han lampau membabitkan kes ugvtan jen4yah pada 2009 selain kes cul1k dan kes r0g0l pada 2012, yang kesemuanya sudah disabitkan kesal4han.

Identiti terbongkar, Long Tiger tutup Akaun Facebook - Malaysia Viral

“Suspek didapati mempunyai kaitan dengan kumpulan s4mseng dan polis sedang membuat siasatan lanjut.

“Susp3ek juga bukan warga Malaysia seperti yang didakwa dilahirkan di Mentakab, Pahang sebaliknya adalah pemegang kad Pesuruhjaya Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR),” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di Johor Bahru hari ini.

Semalam, Ayob Khan mengesahkan penahanan Long Tiger selepas gambar dan video penahanannya tular di media sosial.

Long Tiger menjadi bualan netizen kerana kelantangannya sehingga menimbulkan kontr0versi melalui beberapa sesi siaran langsung di Facebook sebelum ini.

Identiti Kantoi, Nasihat Padu Yusof Azmi kepada Long Tiger ...

Dia juga sentiasa mencabar mereka yang tidak bersetuju dengan pendapatnya serta mengeluarkan kenyataan yang mencetuskan rasa tidak puas hati dalam kalangan netizen.

Mengulas lanjut, Ayob Khan turut menafikan persepsi segelintir masyarakat yang menyatakan pemegang kad UNHCR kebal dari tindakan und4ng-und4ng.

“Tiada siapa pun kebal. Sesiapa yang membuat kesalahan tidak kira siapa pun termasuk pemegang kad UNHCR akan berdepan tindakan undang-undang negara,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, seorang koperal bertugas di IPD Muar turut dit4han atas kesalahan merakam gambar dan video penah4nan Long Tiger.

VIDEO) Terbaru Long Tiger Ditngkap, Tangan Digari Sambil Diam ...

“Merakam gambar serta video suspek ketika dalam tahanan adalah satu kesalahan mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 dan kita akan buka kertas si4satan terhadap anggota berusia 37 tahun itu.

“Tiada pilih kasih walaupun kesalahan dilakukan anggota kami,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : https://www.hmtpress.allnws.com/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Selepas Long Tiger dit4ngkap, seorang anggota IPD Muar juga turut dit4han"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*