“Takyah buka sekolah sampai hujung tahun” – 500 Sekolah Terpaksa Ditutup SEMULA Lepas Kes Naik Mendadak

PKPB mungkin akan berakhir tak lama lagi namun keputusan sama ada sekolah akan dibuka tak lama lagi atau pun tidak masih menjadi tanda tanya kebanyakan ibu bapa di Malaysia. Kalau ya pun k3s dah berkurang, selamat ke nak hantar anak ke sekolah?

Walaupun belum dapat jawapan yang pasti dari kerajaan, tapi negara-negara lain seperti China dan Korea Utara sudah pun membenarkan pelajar-pelajar sekolah untuk kembali ke sekolah seperti biasa. Keputusan ini dibuat selepas bilangan kes baru kekal terkawal.

Pun begitu, di Korea Utara, lebih 500 sekolah yang dibenarkan untuk buka seperti biasa diarahkan untuk tutup selepas negara ini mendapat rekod kluster baru di Buncheon, menurut CNN. Kluster baru ini telah merekodkan lebih 100 kes C0vi1d-19.

Menurut Naib Menteri Kesihatan Korea Utara, Kim Gang-lip, lebih 3,836 orang dari 4,351 pekerja telah disari1ng oleh pegawai kesihatan.

Kebanyakan pelajar pula diarahkan untuk belajar di rumah semula buat sementara waktu.

Di Malaysia, Menteri Pendidikan ada mengatakan yang sekolah mungkin akan dibuka untuk peperiksaan pelajar tingkatan 5 dan enam dan hanya 17 pelajar saja dibenarkan dalam satu kelas.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Lobakmerah

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Takyah buka sekolah sampai hujung tahun” – 500 Sekolah Terpaksa Ditutup SEMULA Lepas Kes Naik Mendadak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*