Kerana Buat Dua Tindakan ‘Unik’ lni Kita Berjaya Bendung C0vid-19 Dari Terus MenuIar

PENGASINGAN individu p0sitif C0v1d-19 walaupun tidak bergejala dan mengkuarantin rakyat pulang dari luar negara adalah dua tindakan ‘unik’ Malaysia yang terbukti berjaya membendung penuIaran w4bak itu di negara ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Malaysia adalah negara pertama dan paling cepat dalam kalangan negara di rantau ini mengawal pergerakan rakyat melalui pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu, bagi memutuskan rantaian v1rus itu.

“K3s p0sitif kita asingkan dan dimasukkan ke h0spital untuk raw4tan walaupun tidak bergejaIa atau bergejala ringan kerana mereka ada kebolehjngkitan.

“Ini berbeza dengan di luar negara apabila bagi mereka yang tiada gejala atau bergejala ringan, mereka hanya dikuarantin dan diasingkan di rumah saja.

“Bagi rakyat pulang dari luar negara, kita pastikan mereka dikuarantin selama 14 hari dan kita jalankan ujian swab pada hari pertama dan ke-13.

“Menerusi pengawalan sebegini, kita dapat membendung penuIaran sama ada di dalam negara dan dari luar negara,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Temu Minda Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) yang dihoskan menterinya, Datuk Saifuddin Abdullah dan disiarkan secara langsung di beberapa stesen TV dan laman Facebook KKMM.

Dr Noor Hisham berkata, apabila PKP satu, dua dan tiga dilaksanakan, terbukti pada 18 April lalu, kes C0v1d-19 tidak mencapai kemuncak 6,300 kes seperti diramalkan JP Morgan, sekali gus membuktikan Malaysia berjaya melandaikan lengkuk k3s jngkitan.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana menerima nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), selain memberi kepercayaan kepada penjawat awam sebelum membuat keputusan melaksanakan PKP melalui penguatkuasaan Akta Pencegahan dan Pengawalan Peny4kit Berjngkit 1988 (Akta 342) yang tidak pernah berlaku dalam sejarah negara.

“Tindakan ini diambil walaupun negara jiran belum lagi melaksanakannya. Kita mengawal sempadan dan rakyat luar tidak dibenarkan masuk ke Malaysia, sebelum kita melihat bagaimana dapat memutuskan penuIaran jngkitan dalam negara.

“Walaupun masih tiada k3s C0v1d-19 di Malaysia ketika peringkat awal kemunculan v1rus berkenaan di Wvhan, Ch1na pada penghujung tahun lalu, Malaysia sudah memulakan persediaan seawal Januari lalu melalui perancangan strategik dengan mengenal pasti kaedah mengesan jngk1itan, menambah baik respon kepada v1rus baharu dan persediaan kemudahan perubatan,” katanya.

Sementara itu, ditanya mengenai jadual harian beliau dan pasukan KKM sejak Cov1id-19 melanda negara, Dr Noor Hisham berkata, pasukannya memulakan tugas dengan mengadakan mesyuarat pada 8 pagi.

“Selepas 9 pagi, kita bermesyuarat dengan Menteri Kanan dan menteri-menteri, dan melihat tindakan secara bersepadu membabitkan pendekatan kerajaan dan masyarakat secara keseluruhan.

“Kadangkala, kita bermesyuarat dengan Perdana Menteri sehingga 1 tengah hari atau 2 petang dan kemudian kembali ke kementerian untuk melihat data kita.

“Perancangan kita adalah berdasarkan data. Kita selalu bermesyuarat sehingga tengah malam terutama jika melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Dipertingkatkan (PKPD),” katanya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Harian Metro via CiterMaya

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Kerana Buat Dua Tindakan ‘Unik’ lni Kita Berjaya Bendung C0vid-19 Dari Terus MenuIar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*