Mengeejutkan Surabaya, Indonesia Diisytiharkan Zon Hitam Cov1d 19

Jawa Timur, 4 Jun – Ibu kota Jawa Timur, Surabaya dilaporkan menjadi zon hitam COV1D-19 di wilayah ini. Menurut ahli epidemiologi dari Universiti Griffith, Dicky Budiman berkata, zon hitam berlaku apabila k3s sudah melangkaui 2,000 k3s, sekaligus menjadikan sesebuah kawasan darur4t.

Jawa Timur mencatatkan 437 k3s pemergian akib4t COV1D-19 dengan k3s tertinggi semalam (3 Jun) dengan 11 pemergian. Dari keseluruhan 5,310 k3s COV1D-19 di wilayah tersebut, sebanyak 2,803 k3s dicatatkan berlaku di Surabaya.

Angka itu menghampiri jumlah keseluruhan kes pemergian COV1D-19 di Jakarta yang mencecah 529 pemergian dari 7,539 kes setakat ini. Sementara itu menurut BBC Indonesia, kelemahan penguatkuasaan Pembatasan Sosial Berskala Besar (PSBB) merupakan antara faktor penularan seri1us COV1D-19 di sana.

Surabaya dilaporkan melaksanakan PSBB bermula 28 April dan dilanjutkan sebanyak dua kali. Fasa ketiga PSBB di sana dijangka berakhir pada 8 Jun ini. Walaubagaimanapun, ahli epidemiologi dari Universitas Airlangga, Windhu Purnomo berkata PSBB tidak mencapai matlamat dan Surabaya masih belum aman.

“Penyebabnya kenapa masih belum aman ialah sikap masyarakat kerana pemerintah tidak melakukan pengawalan ketat. Tidak ada saringan di jalanan di Surabaya, hanya di checkpoint-checkpoint di bandar,” katanya. “Ya sudahlah, sekarang ini seperti tiada PSBB,” katanya.

Pemerhatian wartawan BBC juga mendapati trafik sibuk di beberapa jalan utama di Surabaya. Malah, kegiatan ekonomi penduduk tempatan masih dilihat berlaku seperti biasa dengan hanya sebahagian premis ditutup manakala sebahagian lain masih dibuka seperti biasa.

Sumber: KompasCNBC IndonesiaSurabaya Tribun NewsCorona JakartaInfo COV1D Jawa Timur

Tak Sangka Mamat Ni Rupanya Punca Dunia Darur4t Cov1d 19. Mengejutkan Akhirnya Individu Pertama Yg Dij4ngkiti Telah Berjaya Dijejaki. Rupa Rupanya Dia Berasal Dari Sana.

Penul4ran wab4k C0v1d-19 kini semakin menjadi-jadi. Beberapa negara telah isytih4r darvrat. Sudah tentunya sejak keluar berita tentang wab4k ini, ramai tertanya-tanya siapakah sebenarnya orang pertama yang dij4ngkiti virvs tersebut. Menurut SCMP, data ker4jaan Ch1na akhirnya berjaya menjej4ki ind1vidu pertama yang dij4ngkiti C0v1d-19 dan sebenarnya ind1vidu tersebut telah dis4hkan pos1tif seawal November 2019 lagi.

Indiv1du pertama dij4ngkiti virvs ini dikatakan seorang warga emas berusia 55 tahun yang ber4sal dari wil4yah Hubei, Ch1na, pusat bermulanya wab4k C0vqid-19 ini. Bagaimanapun, media dilap0rkan tidak mended4hkan nama serta ident1ti indiv1du terbabit.

Beberapa d0ktor di Ch1na juga berkata mereka hanya menyedari tentang penul4ran wab4k ini pada akhir Disember. Bermakna, penemuan ini bukanlah benar-benar konklusif kerana beberapa k3s posit1f dis4hkan sebelum wab4k ini dik3san. Ketika itu, pihak perub4tan telah pun menjalankan uj1an kepada beberapa indiv1du yang disy4ki dij4ngkiti.

Dengan pemahaman bagaimana virvs ini mereb4k serta mengetahui bagaimana k3s-k3s tidak dik3san dan dicatat dalam penul4ran C0v1d-19, penyelidik berharap mereka dapat menentukan skala sebenar kepada tahap bah4ya virvs ini.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

sumber: LM

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Mengeejutkan Surabaya, Indonesia Diisytiharkan Zon Hitam Cov1d 19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*