Tutup semua sekolah ramai yang setuju – Ini kata Kementerian Pendidikan Malaysia

MALAYSIA: Peningkatan k3s penvlaran tempatan cov-19 mencetuskan kebimbangan rakyat Malaysia. Apatah lagi jangkit4n kini sudah menul4r dalam kalangan pelajar dan murid sekolah. Ramai ibu bapa bimbang dengan keselamatan anak-anak mereka.

2 Pelajar dijangk1ti cov-19, Tutup sekolah Negeri ini penjelasan Ismail Sabri

Semalam Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia telah memaklumkan bahawa terdapat satu k3s pelajar kolej dijangk1ti cov-19 apabila sari1ngan secara rawak diadakan untuk pelajar kolej di KLIA. Perkara ini menambah kebimbangan lagi apabila Universiti akan dibuka semula tidak lama lagi. Adakah ia akan membawa kepada satu peningkatan luar biasa pada masa akan datang ?

Terkini: Satu pelajar kolej posit1f cov-19 di KLIA, 1 lagi tambahan klust3r Sivagangga

Jadi pada hari ini Kementerian Pendidikan (KPM), melalui pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), akan berbincang bersama pihak berka1tan jika terdapat keperlvan menutup sekolah bagi menceg4h penular4n Cov-19 di kawasan yang terlibat, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Kanan Pendidikan Dr Radzi Jidin berkata di peringkat negeri, KPM akan memantau perkembangan sesi persekolahan melalui JPN dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD), dan pengarah JPN ialah ahli dalam Jawatankvasa Pengurusan Benc4na Negeri (JPPN).

“Selepas pengumuman pelaksanaan kawalan pergerakan antara bahagian di negeri Sarawak pada 29 Julai lalu, JPPN Sarawak dengan persetujuan KPM telah memutuskan untuk menangguh pembukaan semula 213 buah sekolah di daerah Kuching.

“Ini melibatkan 87 buah sekolah di bawah PPD Kuching, 99 sekolah (PPD Padawan), dan 27 sekolah (PPD Samarahan). Pembukaan semula sekolah yang diumumkan pada 3 Ogos lalu telah ditangguh ke 17 Ogos.

“Bagaimanapun, kelas bagi prasekolah, Tingkatan 5 dan 6 beroperasi seperti biasa di ketiga-tiga PPD tersebut,” katanya menjawab pertanyaan Teo Nie Ching (PH-Kulai) pada sesi soal jawab yang ingin tahu jika KPM merancang untuk menutup sekolah di Z0n M3rah Cov-19, seperti Kuching, Sarawak.

Bagi negeri Kedah pula, Radzi berkata kerajaan negeri telah melaksan4kan Perintah Kawalan Perg3rakan Diperketatkan Bersasar di empat mukim iaitu Mukim Ah, Mukim Hosba, Mukim Binjal dan Mukim Padang Serai bermula 2 Ogos.

Berikutan itu, beliau berkata JPPN Kedah dengan persetujuan KPM telah memutvskan untuk tutup empat buah sekolah di bawah PPD Kubang Pasu, sebuah sekolah di PPD Padang Terap bermula 2 Ogos hingga 29 Ogos.

Menjawab soalan tambahan Teo sekiranya KPM bercadang menutup sekolah di Sabah susulan terdapat kes pos1tif dalam kalangan murid di negeri itu, Radzi berkata perkara itu akan dilihat mengikut k3s.

“Jika ada keperluan untuk menutup sekolah tersebut, kami di KPM, berdasarkan nasihat daripada profesional di KKM dan MKN serta kerajaan negeri (akan) berbincang (dan) kita bersedia (untuk tutup sekolah).

“Setiap k3s yang berlaku berbeza, seperti di Sarawak banyak sekolah (dengan) lebih 200 buah sekolah ditutup tetapi di Kedah kita tutup lima sekolah berdasarkan k3s yang ada dan berdasarkan ris1ko dan cara menangani ris1ko tersebut,” katanya.

Ramai setuju jika sekolah ditutup

Kami ada bertanya di media sosial mengenai pendapat orang ramai sekiranya sekolah ditutup. Ramai yang bersetuju untuk menutup sekolah rendah. Mereka merasakan lebih baik tutup sekolah rendah kerana murid-murid tidak tahu dan tidak mengamalkan penj4rakan fizikal.

Ada juga yang berpendapat bahawa sekolah diteruskan bagi mereka yang mengambil peperiksaan besar sahaja. Bagi yang belum mengambil mereka ini ditangguhkan terlebih dahulu sesi persekolahan mereka.

Namun ini adalah pertanyaan sahaja dan keputvsan adalah terletak kepada Kementerian Pendidikan Malaysia. Kami melihat ada juga yang tidak menyokong penutup4n sekolah takvt anak-anak mereka ketinggalan dalam pelajaran. Jika buat kel4s online ramai yang tidak mampu mengikutinya kerana rangkaian internet dan kemudahan phone atau laptop yang terbat4s.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: NEWS.KINIBLOG

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Tutup semua sekolah ramai yang setuju – Ini kata Kementerian Pendidikan Malaysia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*