Wan Chik Daud Pelakon Watak Milah Dalam Filem ‘Do Re Mi’ Men1nggal Dunia, Punca Kemat1an Didedahkan

PELAKON dan bekas pembaca berita Radio Televisyen Malaysia (RTM), Wan Chik Daud meni1nggal dunia pada usia 80 tahun di kediamannya di Kuala Lumpur pada tengah hari Sabtu.

Berita dvka itu dimaklumkan oleh anak lelakinya yang dikenali sebagai Shaizar menerusi kiriman mesej yang dihantar kepada Yayasan Kebajikan Artis Tanahair (YKAT).

“Kami baru dikhabarkan pihak keluarga bahawa Wan Chik Daud men1nggal dunia sebentar tadi,” tulis mesej tersebut.

Sebelum ini, media melaporkan balu kepada pelakon Allahyrham M Rajoli itu mengh1dap kans3r payvdara tahap empat, kenc1ng manis, dar4h tinggi dan lvmpuh.

Gara-gara der1ta penyak1t itu, Wan Chik hanya terbaring dirumah dan tidak mampu menguruskan diri.

Seniman pernah mengadakan kunjungan di kediaman Wan Chik, awal tahun ini.

Selepas dua tahun kemat1an suaminya pada tahun 2010, arwh mengalami ser4ngan ang1n ahm4r ringan.

Pender1taan Wan Chik mendapat perhatian beberapa pihak antaranya YKAT dan Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) yang melakukan kunjungan ke rumahnya awal tahun ini.

Allahyrham mempunyai empat orang anak, difahamkan dua daripadanya menetap di Amerika Syarikat serta Singapura, manakala dua lagi di Kuala Lumpur.

Jen4zah kini berada di rumahnya yang terletak di Lembah Keramat, Kuala Lumpur.

Filem Do Re Mi merupakan filem pertama lakonan Wan Chik Daud dan telah melonjakkan namanya antara pelakon wanita terawal berlakon dalam filem arahan Tan Sri P. Ramlee.

Kemudiannya, Wan Chik Daud meneruskan kerjaya sebagai penyampai berita RTM.

Bekas Ratu Kebaya Pulau Pinang ini berkahwin dengan M Rajoli pada tahun 1986 sehinggalah pelakon legenda itu menghembvskan nafas terakhir pada 17 September 2010.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: MSTAR

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Wan Chik Daud Pelakon Watak Milah Dalam Filem ‘Do Re Mi’ Men1nggal Dunia, Punca Kemat1an Didedahkan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*