Air Mata Seorang Ibu. Orang Ramai Luluh Lihat Keadaan Ibunda Almarhum Pengiran Muda Azim

” Allahu gambar ini benar-benar membuat hati saya luluh. Tiada apa yang mampu gambarkan kesedihan dan kehilangan lebih daripada seorang ibu yang kehilangan anak”

Itu antara kata-kata diluahkan warganet sebaik melihat sekeping gambar Hajah Mariam binti Haji Abdul Aziz yang tidak mampu men4han air matanya selepas kehilangan insan paling disayangi.

Hajah Mariam ditemani seorang lagi anakandanya iaitu Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Abdul Mateen yang dilihat cuba menenangkan ibundanya.

” Luluh saya melihat gambar ini. Hanya yang pernah menjadi ibu dan melalui saat-saat sebegini yang akan faham perasaannya..hanya Allah saja yang tahu..Alfatihah,” tulis warganet, Aina.

Hajah Mariam adalah ibu kepada Almarhum Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji Abdul Azim telah meninggI dnia pada 10.08 pagi semalam.

Difahamkan Almarhum Putera Abdul Azim telah dimasukkan ke hspital sebelum ini atas kmplikasi kesihatan.

Berita kemangk4tan Putera Azim juga telah mengejuutkan seluruh rakyat Brunei yang mengenali Almarhum sebagai seorang yang sangat dekat dengan masyarakat.

Putera Azim juga dilaporkan seorang yang begitu mengambil berat terhadap rakyatnya terutama golongan kurang upaya.

Selama ini orang ramai terutama bukan kalangan rakyat Brunei hanya mengenali Putera Mateen yang sering didedahkan di media sosial.

Namun tidak ramai tahun Almarhum Putera Azim adalah kekanda seibu dan sebapa dengan Putera Mateen.

Selain Almarhum Putera Azim yang baru mangkat semalam dan Putera Mateen, anak Hajah Mariam bersama Sultan Brunei adalah Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah dan Pengiran Anak Puteri Fadzilah Lubabul Bolkiah.

Sultan Hassanal bertemu jodoh buat kali kedua dengan YTM Pengiran Isteri Pengiran Hajah Mariam Binti Haji Abdul Aziz pada 28 Oktober 1982.

Pengiran Mariam dilahirkan pada 29 Januari 1956 dan merupakan puteri kepada YM Haji Abdul Aziz Bin Abdullah dan YM Pengiran Rashidah Binti Pengiran Muhammad Salleh.

Bersama Pengiran Isteri Mariam, baginda dikurniakan 2 putera dan 2 puteri.

Pasangan ini bercrai pada Februari 2003. Pengiran Isteri Mariam selepas itu bergelar Hajah Mariam Binti Haji Abdu Aziz.

Reaksi warganet

Umum mengetahui kehidupan dan aktiviti mewah kerabat di raja Brunei sering mencvri tumpuan dan mendapat liputan media di Malaysia.

Bukan sahaja rakyat Brunei, perkongsian gambar ibunda dan gambar-gambar lain sewaktu pemak4man telah mendapat reaksi dari rakyat Malaysia.

Ragta-rata warganet mengucapkan takziah dan mendoakan kesejahteraan r0h Almarhum.

” Innalillahi wainna ilaihi ra ji’un. Salam takziah dari USA Puan Hjh Mariam keatas kemangkatan Putera sulung bonda. Saya berdoa Allah selalu memberi kekuatan dan kasih sayangNya kepada keluarga Puan terutama adik beradik Putera Abdul Azim. Al Fatihah” tulis Sharifah

” Al-fatihah.. semoga ditmptkan dikalangan org2 yg beriman,air mata seorg ibu, semoga tabah,dan diberikekuataan.. dari Allah s.w.t… Aamiin,” komen Zee

Sumber:IG Bruneiroyalfamily

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber : https://www.asiakini.com/2020/10/25/ibunda-putera-azim/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Air Mata Seorang Ibu. Orang Ramai Luluh Lihat Keadaan Ibunda Almarhum Pengiran Muda Azim"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*