Kec0h Kamal lamar Uqasha, Sekali PU Rahmat Minta Melamar Secara Macam Tu Dihentikan

Anugerah Meletop Era (AME) yang disiarkan secara langsung dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) semalam nampaknya mendapat tumpuan dari lebih ramai peminat pada tahun ini.

Bukan sahaja pakaian selebriti tanah air yang menjadi tumpuan peminat, namun nampaknya ada highlight lain yang berjaya mencvri spotlight anugerah tersebut.

Kamal Adli ambil langkah berani m4ti

Diganding bersama sebagai penyampai anugerah, Kamal Adli yang kini dikaitkan dengan pelakon Uqasha Senrose dikatakan mengambil langkah berani m4ti dengan melamar kekasihnya itu dihadapan peminat serta artis ketika anugerah tersebut ditayangkan secara langsung.

Menjadi pasangan dalam drama Setelah Terlafaznya Akad, tindakan Kamal Adli melutut untuk melamar Uqasha pada mulanya dianggap sebagai promosi kepada drama lakonan bersama mereka.

Namun ternyata, Kamal yang sering dilihat mudah bergur4u itu kali ini dikatakan ser1us untuk memikat hati kekasihnya.

‘Harap Trend Melamar Secara Terang-Terangan Dihentikan’ – PU Rahmat

Saat dilamar kekasih sebagai pasangan hidup merupakan salah satu momen yang paling indah buat sesetengah orang. Lamaran yang dibuat sebagai tanda berani dan ikhlas lelaki untuk menghalalkan hubungan yang terjalin.

Walau bagaimanapun, Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan menerangkan secara ringkas mengapa agama Islam tidak menggalakkan lamaran secara terangan-terangan dilakukan.

Dari sudut Islam

Saya sentiasa mendoakan mana-mana pernikahan kekal hingga ke syurga. Amin. Hanya sedikit nasihat saya yan memahami sedikit hukum islam. Kenapa Islam tidak menganjurkan melamar wanita secara terang-terangan di restoren mahu pun atas pentas?

1) Agar tiada tekanan kepada wanita, Islam tidak mahu wanita berada dalam serba salah atau tekanan apabila menerima lamaran lelaki. Tak dinafikan ada wanita boleh yakin dan kuat untuk mengatakan TIDAK kepada mana-mana lamaran tetapi ada wanita yang akan kasihan atau menjadi tidak berupaya menolak lamaran. Maka kaedah merisik lebih baik kerana memberi wanita masa berfikir, bermuhasabah dan membuat perkiraan. Islam sangat menjaga hak wanita maka wanita sangat digalakkan untuk bertenang apabila membuat apa-apa keputusan khususnya keputusan yang melibatkan masa depannya.

2) Menjaga air muka lelaki, lelaki yang melamar secara terang-terangan berpotensi ditolak secara terang-terangan juga. Jadilah seorang lelaki yang menjaga air muka sendiri dan keluarga.

Jangan diikut trend barat

3) Pernikahan bukan hanya mencantumkan dua jiwa tetapi mencantumkan dua keluarga. Kaedah merisik akan menemukan dua keluarga dan dua keluarga akan saling menilai ” nilai dan jiwa” dua keluarga. Ya saya tahu ada yang tak peduli hal keluarga dengan alasan “aku yang nak kawin” tapi yakinlah ada keberkatan dalam perbincangan dan restu ibu dan ayah. Jangan diikut trend barat yang penuh dengan kelompongan dalam menilai sesuatu. Barat bukan semuanya tahu.

Tumpang Gembira

Saya gembira atas kejayaan lamaran Kamal Adli dan Uqasha Senrose dan mendoakan kebahagiaan mereka, semoga mereka dikurniakan anak yang soleh dan solehah. Hanya saya berharap trend melamar secara terang-terangan dihentikan dan tidak menjadi budaya kita. Romantiklah dengan syariat, InsyaAllah berkat. Saya akhiri dengan kalam. Saya hanya menyampaikan tidak meng3cam. Saya menerangkan bukan menyer4ng.

Akhukum Fillah

Saudara mu dalam Islam

Rahmat Ikhsan

Sumber: Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan

Kamal lamar Uqasha, Zizan yang trending

“MAAF saya katakan apa yang berlaku malam ini (tadi) pun bukan rancangan saya dan saya tidak tahu.”

Begitulah perkongsian pelawak terkenal Zizan Razak setelah isu jodohnya kembali hangat selepas Kamal Adli melamar Uqasha Senrose secara live di pentas Anugerah MeleTOP Era 2020 (AME 2020) malam tadi.

Menerusi Facebook miliknya, Zizan berkata dia hanya memberikan reaksi sporting untuk menjadikan program itu lebih menarik.

“Melihat apa yang berlaku malam ini menjadi perbualan di media sosial tentang jodoh saya.

“Saya cuma memberi respons yang ‘sporting’ untuk memberikan program nampak ‘best’,” tulisnya.

Seolah kecewa urusan jodohnya menjadi bualan ramai, Zizan meluahkan rasa menerusi media sosial miliknya.

Katanya, jodoh, ajal dan maut bukan terletak di tangan manusia namun itu urusan Allah.

“Dan bila sebut bab jodoh saya tidaklah seb***sat itu dan seperti yang anda sangkakan.

“Segalanya saya serahkan pada Allah. Kerana jodoh ajal maut itu bukan urusan kita dan semestinya Dia,” tulisnya.

Zizan atau nama sebenarnya, Mohammad Razizan Abdul Razak, 36, pernah bergelar

naib juara rancangan Raja Lawak musim pertama. Kini semakin sukses setelah menjadi seorang pelawak, pengacara, pelakon, penyanyi dan ahli perniagaan Malaysia.

Sama-sama kita doakan yang terbaik buat Zizan ya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber : http://trendingsangat.pw/kamal-lamar-uqasha-pu-rahmat/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Kec0h Kamal lamar Uqasha, Sekali PU Rahmat Minta Melamar Secara Macam Tu Dihentikan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*