Sedar Selepas K0ma Enam Hari

Putrajaya: Pelakon, Shahriza Mahmud, 55, yang sedar dari k0ma, Sabtu lalu selepas dir4wat di Hospital Putrajaya, di sini, dikatakan mempunyai peluang 50/50 untuk hidup sebelum ini.

Shahriza ketika dihubungi berkata, keadaannya selepas dimasukkan ke wad pada 4 Januari lalu sangat krit1kal, malah doktor tidak dapat memberi jaminan kepada suami, Saddiq Raffali, 40, mengenai peluangnya untuk hidup.

“Mereka kata ia satu keajaiban,” katanya.

Shahriza berkata, dia juga tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekelilingnya kerana ditidurkan apabila dimasukkan ke w4d.

“Hari keenam barulah saya sedar. Doktor tanya tahu tak dah berapa hari dalam 1CU (Unit Raw4tan Rapi)? Saya pun jawablah tiga hari, rupa-rupanya sudah enam hari. Lama betul saya tidur.

“Apabila dikejutkan, saya ‘blur. Apa yang saya nampak wajah doktor dan jururawat yang sangat-sangat terharu,” katanya.

Pelakon yang menempa nama menerusi drama Spektra pada era 1990-an ini mula dimasukkan ke Hospital Putrajaya pada 4 Januari lalu selepas mer4cau-ra4cau selain suhu bad4nnya terlalu tinggi.

Doktor mendapati ada jangk1tan kvman pada d4rah serta p4ru-p4runya dan memberikan d0s ant1biotik yang paling kuat.

Ditanya punca s4kit dan simpt0m yang dihadapi, Shahriza berkata, dia mulanya dem4m dan meng1gil sebanyak tiga kali.

“Saya tak boleh kawal meng1gil sehingga sampai ke tulang. Doktor kata pan4s saya tinggi tapi saya tak rasa p4nas pun. Saya juga mengalami munt4h hitam. Minum air putih semua jadi hitam. Minum air 100 Plus pun jadi hitam. Mengenai hasil ujian ultrasovnd, doktor nak pantau 10 hari lagi untuk pastikan semua racvn keluar,” katanya.

Shahriza turut sed1h kerana suaminya, Saddiq Raffali, 40, masih tidak dibenarkan menemaninya di hospital.

“Sedih kerana dia tak boleh masuk, tak boleh dekat dan sudah 10 hari berada di luar w4d sahaja. Apapun saya berterima kasih kepada suami dan semua pihak atas doa mereka buat saya. Tak terkecuali terima kasih terhadap barisan doktor dan jurur4wat yang bertungkus lumus menyel4matkan saya dan melayan saya dengan baik,” katanya yang kini terbabit dengan satu projek telenovela terbitan Global Station Sdn Bhd.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! SK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: HM

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Sedar Selepas K0ma Enam Hari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*