Ayah Bob Lokman Dijatuhkan Hukvman Dnda RM4OOO Oleh Mhkamah Atas Sebab Dan KsaIahannya Ini

Kota Bharu – Seorang lelaki warga emas dijatuhkan hukvman dnda RM4,000 oleh mhkamah hari ini selepas mengaku bers4Iah atas pertduhan melakukan ugvtan serta mero-sakkan harta-benda masjid.

Pertduhan dibuat di Mhkamah Majistret Kota Bharu.

Majistret Mohd Izuddin Mohd Shukri menjatuhkan hukvman itu apabila Lokman Ahmad, 85, mengaku bers4Iah selepas pertduhan dibacakan dan dia memohon maaf.

Bapa kepada pengacara, pelakon dan penulis lirik Bob Lokman itu didkwa melakukan kes4Iahan tersebut pada 21 Nov tahun lalu.

Tertduh yang tampil berjubah putih dan berkopiah serta ditolak dengan kerusi roda kelihatan tenang ketika pertduhan dibacakan.

Pendkwaan dilakukan Timbalan Pendkwa Raya Sharifah Amirda Shasha Amir Sharifuddin manakala tertduh diwakili peguam Mohd Murtadza Mohd Mokhtar.

Dalam pertduhan pertama, Lokman didkwa mengeluarkan kata-kata ugvtan dengan memberitahu kepada Mohd Hanis Sulaiman, 34, yang dia ingin mene-t4k dan menem-b4k Muhammad Hafiz Hukmi Wardi, 39.

Ia sekali gus mendatangkan ketakvtan kepada pengadu dalam kjdian di Masjid Tok Kenali, Kubang Merian, kira-kira jam 11 pagi.

Bagi kes4Iahan itu, tertduh didkwa mengikut Sksyen 506 Knun Kesksaan yang membolehkan pes4Iah dipnjara sehingga dua tahun atau dnda atau kedua-duanya sekali jika sabit kes4Iahan.

Sementara itu bagi pertduhan kedua di lokasi, tarikh dan masa yang sama, Lokman didkwa melakukan khianat iaitu memecahkan pasu bunga serta memotong pokok bunga di kawasan masjid yang menyebabkan kerugian RM150.

Kjdian itu didkwa berlaku kerana Lokman memarahi Muhammad Hafiz Hukmi.

Tertduh didkwa mengikut Sksyen 427 Knun Kesksaan yang memperuntukkan hukvman pnjara kurang satu tahun hingga lima tahun atau dnda atau kedua-duanya sekali.

Terdahulu, peguam tertduh memohon hukvman minimum dikenakan memandangkan dia mengaku bers4Iah dan mengalami penyak1t kncing mnis, drah tinggi serta msaIah pendengaran.

Bagaimanapun, Sharifah Amirda Shasha memohon hukvman setimpal dikenakan supaya kes itu menjadi pengajaran.

Mohd Izuddin kemudian menjatuhkan hukvman dnda RM2,000 bagi setiap pertduhan dan jika gagal membuat bayaran boleh dipnjara selama setahun.

Reaksi warganet

Sementara iu menerusi ruangan komen, rata-rata warganet meninggalkan pesan agar tidak membuat sebarang andaian sendiri.

” Kita tak tahu apa dan punca kjadian sebenar. boleh jadi sebab mrah tak boleh solat di masjid atau sebagainya, jadi janganlah tuding jari sangat..tak mungkin ayah bob saja2 nak mrah,” tulis Anep.

” Kadang2 kalau ugvtan tu datang dari org yg tidak mampu melakukannya kita abaikan sajalah.. lain kalau kita betul2 rasa ter4ncam atau si pengvgut betul2 mampu melakukan perkara tersebut keatas diri kita..” tulis Khairul.

Sumber:maIaysiakini dan hmetr0

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber  :  http://limauais.pw/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Ayah Bob Lokman Dijatuhkan Hukvman Dnda RM4OOO Oleh Mhkamah Atas Sebab Dan KsaIahannya Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*