“Tolonglah Berhentl Rakam Diri Sendiri Dlm Tlktok”- Ntizen Minta Guru Jaga lmej Profesion Perguruan.

ViraI di TlkTok mengenai geIagat seorang guru wanita yang sedang ‘membebeI’ kepada anak muridnya g4ra-g4ra bermain kain yang mempunyai cec4ir pemb4smi kvman (hand sanitizer).

Menurut guru tersebut, dia terpksa mengenakan d3nda seperti berdiri di dalam kelas kepada pelajar berkenaan selepas murid terbabit ingk4r arahannya.

180 juta kali dah bagitahu

Cikgu dah bagitahu 180 juta kali jngan main kain tuala tu dekat atas kepala, muka dan mulut. Hampa tau tak cikgu letak hand sanitizer dekat tuala tu supaya tak nak ada kvman. Hampa semua boleh pula main letak dekat muka dan muIut.

Menerusi video viral tersebut, seorang guru wanita dipercayai ‘m4rah’ dan memberi nasihat kepada anak muridnya agar tldak bermain dengan tuala yang mengandungi hand sanitizer.

Ini kerana, guru wanita tersebut tidak mahu sebarang perkara yang tldak diingini berlaku terhadap anak muridnya. Sepanjang video tersebut juga, guru berkenaan telah membebeI terhadap pelajar berkenaan.

ToIong berhen.ti rakam

Cikgu-cikgu. Tolonglah berhentl rakam diri sendiri sambil membebeI kepada murid-murid. Dengan suara yang ‘ann0ying’, lepas tu buat-buat gedlk, sangat-sangat memaIukan. Tak sesuai diamalkan. Tak saIah nak membebeI, tapi tak perlu rek0d. Buat apa nak tunjuk satu dunia?

Nak tunjuk yang cikgu-cikgu ni takde kerja asyik nak membebeI je ke? Kalau guna Tiktok buat kandungan mengajar masih boleh diterima. Masih ada manfaatnya. Mohonlah jngan menambahkan lagi persepsi negatlf masyarakat terhadap profesion keguruan. Kerana nila setltik, r0sak susu sebelanga.

Susulan daripada video berkenaan, seorang guru yang dikenali sebagai Mohd Ridzuan meluahkan pandangannya mengenai tindakan guru tersebut apabila merakam situasi berkenaan semasa berada di dalam kelas.

Jelas Ridzuan, sebagai seorang guru, wanita tersebut t.ldak saIah sekiranya mahu membebel kepada pelajarnya namun, t.idak perlu merakam video diri sendiri.

Ini kerana, video tersebut didkwa bakal mengvndang kontr0versi di mana guru-guru di negara ini seolah tldak mempunyai kerja dan hanya asyik membebeI sahaja.

Ridzuan juga berharap para guru menggunakan medium TikTok sebaik-baiknya dan tldak menambah persepsi negatlf masyarakat terhadap bidang perguruan.

komen

Sumber: Mohd Ridzuan

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : https://dbongkar.com/2021/03/13/imej-guru/

 

 

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Tolonglah Berhentl Rakam Diri Sendiri Dlm Tlktok”- Ntizen Minta Guru Jaga lmej Profesion Perguruan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*