Sekeluarga Positif Covid-19 Setelah Pelvk Civm Atuk 74 Tahun, Ini Penjelasan Ahli Keluarga

“Sekeluarga Positif cov1d-19 Setelah Pelvk Civm Atuk 74 Tahun, Ini Penjelasan Ahli Keluarga. MEDIA sosial digemparkan dengan penul4ran video menunjukkan ahli-ahli keluarga bersalaman, memeluk dan mencivm seorang lelaki warga emas di dalam rumah yang kemudian keluar untuk dibawa menaiki ambulans, selepas disahkan positif c0v1d-19.

Tindakan tersebut mengundang kemarahan netizen yang mendakwa keluarga tersebut tidak sensitif dengan keadaan semasa yang boleh menyebabkan penul4ran j4ngk1tan c0v1d-19.

Dah tahu atuk hang positif. Tak payahlah beria nak salam, peluk civm bagai. Lepas tu hang keluar, pergi pasar pula. Pergi raya rumah jiran pula. Tak pasal-pasal menyebarkan secara tidak sengaja,” komen seorang netizen berhubung video berdurasi seminit dan 30 saat itu.

Susulan kekecohan itu, anak kepada warga emas itu tampil menjelaskan bahawa bapanya berusia 74 tahun disahkan positif c0v1d-19 pada 2 Syawal, Jumaat lalu, sebelum ambulans menjemputnya di rumah mereka di Port Dickson, Negeri Sembilan sebelum dibawa ke h0sp1tal Tuanku Jaafar di Seremban.

Antara komen netizen berhubung video yang tular.

Mohd Shuhazlan Ali, 45, berkata, pada mulanya anak saudara perempuannya berusia 11 tahun terlebih dahulu menjalani ujian swab dan disahkan positif c0v1d-19 pada 1 Syawal.

“Anak saudara saya mengadu dem4m panas beberapa hari sebelum itu dan selepas melakukan ujian swab, dia dimaklumkan dia positif c0v1d-19 pada Khamis malam.

“Jadi, kami semua yang tinggal serumah termasuk ayah menjalani swab test pada Jumaat, dan kesemua kami juga kemudian disahkan positif c0v1d-19,” katanya kepada mStar.

Mohd Shuhazlan berkata, bagaimanapun hanya bapanya yang dibawa ke h0sp1tal kerana menghidap peny4kit kencing manis dan d4rah tinggi selain faktor usia.

Warga emas itu memakai pelitup muka sebelum memasuki ambulans.

Menurut anak keempat daripada lima beradik itu, lima lagi penghuni lain iaitu dirinya sendiri, ibu, adik perempuan, adik ipar dan anak saudara menjalani ku4r4nt1n kendiri di rumah.

“Kami sekeluarga satu rumah positif c0v1d-19 dan semua menjalani ku4r4nt1n kendiri di rumah. Tidak timbul kami dij4ngk1ti daripada ayah mahupun menyebarkannya ke luar.

“Atas rasa tanggungjawab jugalah kami semua menjalani ujian swab walaupun kami semua termasuk ayah tak ada gejala. Kami juga melakukan ku4r4nt1n kendiri di rumah. Anak saudara saya pun tak lagi dem4m esoknya selepas disahkan positif c0v1d-19,” ujarnya.

“Kita semua tahu peny4kit c0v1d-19 ni bermain dengan emosi. Anda tak kena, jadi anda tak tahu apa rasanya. Macam-macam yang terbayang-bayang dalam fikiran kami”

MOHD SHUHAZLAN ALI

Menjawab kepada kritikan netizen, Mohd Shuhazlan berkata, mereka membuat rakaman itu untuk berkongsi kepada keluarga terdekat mengenai keadaan bapanya menerusi grup WhatsApp keluarga.

“Kami berkongsi dua video iaitu satu versi penuh yang telah viral, dan satu lagi versi yang dah edit untuk tunjuk ayah masuk ke ambulans saja.

“Hanya rakaman yang disunting saja dikongsi di Facebook. Kami tak tahu macam mana video asal yang dikongsi di grup WhatsApp keluarga boleh tersebar,” katanya yang bagaimanapun tidak mahu menyalahkan mana-mana individu hingga tersebarnya video berkenaan.

Dalam pada itu, dia turut menjelaskan bahawa rakaman mereka sekeluarga mahu mewujudkan suasana yang positif ketika bapanya dijemput oleh pihak ambulans.

Rakaman dibuat untuk berkongsi mengenai perkembangan bapa bersama keluarga terdekat.

“Kita semua tahu peny4kit c0v1d-19 ni bermain dengan emosi. Anda tak kena, jadi anda tak tahu apa rasanya. Macam-macam yang terbayang-bayang dalam fikiran kami, adakah ayah akan balik atau tidak selepas ini.

“Apatah lagi ayah dengan faktor usianya, pasti lagi mudah sensitif. Jadi, kami semua ceria untuk tak nak ada mood sed1h masa tu. Walaupun kami positif c0v1d-19, kami tetap memakai mask ketika peluk, civm dan salam ayah.

“Ayah tu pun kami ada pesan untuk pakai mask sebelum masuk ambulans, sebab persiapan begitu singkat. Ambulans datang dalam masa 10 hingga 15 minit selepas kami terima panggilan daripada pihak h0sp1tal,” katanya sambil berharap petugas kesihatan tidak seharusnya dipersalahkan kerana mereka menjalankan tugas dengan baik.

Sehubungan itu, Mohd Shuhazlan berharap agar semua pihak menghentikan f1tn4h yang dilemparkan kepada keluarganya, sebaliknya mendapatkan penjelasan sebenar.

“Dalam keadaan sekarang dengan kes tinggi sampai 6,000 kes sehari, bukanlah masa untuk kita merendahkan orang lain yang dij4ngk1ti c0v1d-19.

“Lebih baik kita menjaga diri sendiri dan mendoakan kesihatan semua sama ada yang dij4ngk1ti c0v1d-19 mahupun tidak.

“Alhamdulillah, ayah saya dalam keadaan baik dan dia turut memberi sokongan dan motivasi kepada pes4kit-pes4kit lain di h0sp1tal. Kami diberitahu insyaAllah ayah akan discaj dalam waktu terdekat,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : MStar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Sekeluarga Positif Covid-19 Setelah Pelvk Civm Atuk 74 Tahun, Ini Penjelasan Ahli Keluarga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*