[Video] Akhirnya Teka Teki PKP Sambung Atau Tidak TeIah Terjawab, PM Muhyiddin Apa Yang Dia Akan Buat Minggu Depan

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak akan ditamatkan esok, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini.Berikutan itu, beliau berkata, Fasa Pertama dalam Pelan Pemulihan Negara akan diteruskan sehingga nilai ambang kes c0v1d-19 kurang 4,000 kes sehari.

Gambar fail, Muhyiddin Yassin. FOTO NSTP.

Katanya, PKP 3.0 kekal sehingga ketiga-tiga indikator dalam Fasa pertama Pelan Pemulihan Negara dicapai.Muhyiddin turut memaklumkan kerajaan akan mengumumkan bantuan yang lebih menyeluruh kepada rakyat pada Isnin atau Selasa ini.

BANTUAN AKAN DIBERIKAN OLEH KERAJAAN

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin

Kerajaan akan mengumumkan bantuan lebih komprehensif di bawah Fasa Pertama Kawalan Pergerakan Pelan Pemulihan Negara yang merangkumi semua kumpulan masyarakat, sama ada esok atau pada Selasa.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata beliau akan mengumumkan perincian bantuan tersebut merangkumi sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang terkesan dengan pelaksanaan PKP 3.0 bagi mengekang penul4ran wab4k c0v1d-19.

Muhyiddin berkata, kerajaan sentiasa berusaha memastikan kira-kira 12 juta individu atau isi rumah di negara ini yang terjejas dengan penular4n wab4k c0v1d-19, menerima bantuan dan sokongan sewajarnya dalam mendepani saat-saat yang sukar ketika ini.

“Kita faham bila di fasa begini (fasa pertama PKP 3.0) dan seterusnya sampai ke akhir tahun, semua tunggu apakah kerajaan akan tolong kumpulan yang terkesan? Kumpulan B40 dan M40 dah tentu (dibantu) termasuk dalam pemberian moratorium, kumpulan T20 juga ada (yang layak),” kepada pemberita selepas meninjau pusat pemberian v4ksin (PPV) di Pusat Konvensyen Sunway Pyramid di sini hari ini.

Perdana Menteri berkata, bantuan yang akan diumumkan kali ini akan mengambil kira keperluan semua kumpulan yang terjejas wab4k c0v1d-19, secara lebih komprehensif jika dibandingkan sebelum ini.

“Perinciannya akan saya maklumkan esok atau lusa supaya semua tahu di mana kita berada, tapi apa yang penting kita beri sokongan kepada semua kumpulan masyarakat,” katanya sambil membayangkan kemungkinan akan terdapat peningkatan dalam bantuan yang akan diberikan itu.

Kredit: EEsohorr

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : HMETRO ONLINE / ASTRO AWANI

Apa komen anda?

Be the first to comment on "[Video] Akhirnya Teka Teki PKP Sambung Atau Tidak TeIah Terjawab, PM Muhyiddin Apa Yang Dia Akan Buat Minggu Depan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*