[VIDEO] Ramai puas, p0lis ‘jerkah’ wakil rakyat tak nak tunjuk surat rentas negeri

Sejak semalam, tular di media sosial berkenaan beberapa pekebun durian yang menceroboh Hutan Simpan Kekal Batu Talam di Raub.

Tak habis lagi tentang isu tersebut, beberapa video berkenaan tindakan anggota p0lis yang terpaksa bertegas dengan beberapa ahli parlimen tular dan mendapat pelbagai respon daripada warganet.

Dalam satu video yang di muat naik keTwitter dan diambil dari TikTok @yassinsarifudin, seorang wakil rakyat dida.kwa telah melang.gar pr0sedur 0perasi standard (SOP) dan kenderaanya diberhentikan pihak berkuasa.

Namun, disebabkan gag.al menunjukan sebarang dokumen perjalanan merentas negeri memandangkan beliau merupakan wakil rakyat dari Selangor, pihak berku.asa terpaksa mengambil tlndakan.

Dapat didengar dengan jelas yang pegawai p0lis berkenaan menerangkan bahawa wakil rakyat atau ahli parlimen hanya dibenarkan merentas negeri atau daerah untuk tujuan melawat kawasan masing-masing sahaja, dan bukan berkaitan urusan lain.

Walau bagaimanapun, ahli parlimen di kawasan Raub telah membenarkan wakil rakyat berkenaan untuk meneruskan perjalanan atas budi bicaranya.

Selain itu, pihak polis berpangkat Inspektor berkenaan juga menerangkan bahawa dia hanya menjalankan tugas yang telah diamanahkan kepadanya.

Sehubungan dengan perkongsian yan tular itu, rata-rata warganet berasa ‘puas hati’ melihat ketegasan pihak polis dalam memastikan SOP ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) dapat berjalan dengan baik dan tiada sesiapa pun terkecuali andai melakukan kesalahan melanggar SOP.

Difahamkan, wakil rakyat tersebut datang ke Raub atas isu pekebun durian yang menceroboh Hutan Simpan Kekal Batu Talam di Raub.

Sebelum ini, 101 hektar pokok durian dimusnahkan selepas ditanam secara haram di kawasan hutan simpan tersebut dalam satu operasi yang dilakukan kelmarin.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: http://www.terengganutv.bbn.my/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "[VIDEO] Ramai puas, p0lis ‘jerkah’ wakil rakyat tak nak tunjuk surat rentas negeri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*