“Rakyat Malaysia Bakal Terima D0s ke-3 v4ksin Cov!d-19 ,Ini Sebabnya “ – PM Ismail Sabri

KERAJAAN bersetuju untuk melaksanakan pemberian dos ketiga v4ksin c0v1d-19 bagi meningkatkan lagi perlindungan khususnya kepada golongan rentan.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam satu kenyataan berkata keutamaan pemberian dos ketiga ini akan diberikan kepada kumpulan beris1ko tinggi terlebih dahulu.

Ini termasuk anggota barisan hadapan kesihatan, pesak1t kurang daya imun (imunocompromised), warga tua dengan komorbiditi dan individu yang tinggal atau bekerja di pusat jagaan jangka panjang.

Menurut Ismail, pemberian dos ketiga ini akan mula dilaksanakan apabila liputan imunisasi populasi dewasa di seluruh negara melebihi 80 peratus.

“Dos ketiga ini dapat meningkatkan tahap imuniti dalam kalangan individu beris1ko tinggi terhadap j4ngkitan c0v1d-19, yang mungkin menurun dalam tempoh tertentu selepas dos kedua.

“Untuk itu, panel pakar perubatan dan kesihatan sedang membangunkan garis panduan pelaksanaan pemberian dos ketiga ini,” katanya.

Perincian penuh mengenai pemberian dos ketiga v4ksin c0v1d-19 ini akan diumumkan Menteri Kesihatan kelak.

Selain itu ismail turut mengumumkan peruntukan lebih RM471.6 juta bagi tujuan pemberian Pakej Penjagaan c0v1d-19 (PPC) kepada Keluarga Malaysia yang berada dalam kategori B40.

Disamping memastikan diri dan keluarga ini bebas dari jangkitan virus yang merbahaya ini, pemberian PPC ini juga bertujuan bagi meringankan beban kewangan isu rumah B40.

Pek bantuan PPC ini akan mengandungi empat pelitup muka guna semula, empat kit ujian kendiri c0v1d-19, satu pulse oximeter, satu termometer dan risalah panduan penggunaan dan info kesihatan.

“Pemberian PPC buat masa ini akan dimulakan dengan penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) yang sudah berkeluarga.

“Mereka ini adalah dalam kalangan isi rumah B40 yang sudah berkahwin dengan ada atau tidak mempunyai anak, ataupun ibu dan bapa tunggal yang mempunyai anak.

“Inisiatif ini dijangka akan memberi manfaat kepada lebih 3.6 juta keluarga B40,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : mSTar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Rakyat Malaysia Bakal Terima D0s ke-3 v4ksin Cov!d-19 ,Ini Sebabnya “ – PM Ismail Sabri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*