“ApahaI Hantar Anak Awal Ke Sek0lah Tak Kes!an Ke?” Elfira Loy Jelaskan Sebabnya.

Pelakon, Elfira Loy tampil bersuara selepas mendapat kiriman mesej dari netizen yang berasa kasihan dengan anaknya Rayyan Khalaf, 2 tahun, yang dianggap terlalu awal untuk dihantar ke sekolah tidak formal (playschool)

“Ala tiannye..Kecik-kecik lagi dah kene paksa pegi school. Waktu umur macamni budak selalu nak manja-manja dengan mak dia kalau mak tak bekerja duduk rumah.”-tulis netizen tersebut

Bantu Kembangkan Kemahiran Motor & Sosial Kanak-Kanak

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @elfiraloy

Menerusi perkongsian di Insta Stories, Elfira menjelaskan dengan menghantar kanak-kanak ke sekolah seumpama itu ia akan membantu untuk mengembangkan kemahiran motor dan kemahiran sosial mereka.

“Menghantar kanak-kanak ke playschool akan membantu mereka mengembangkan kemahiran motor mereka. Mereka juga boleh mengembangkan kemahiran sosial & harian mereka.

Memang ada studies tunjuk perbezaan kanak-kanak yang aktif selalu play, buat montessori ni dengan yang tak kurang melakukan aktiviti yang merangsang their motor skills”- jelas Elfira

Tambah Elfira,dia turut memberitahu bahawa tidak mengapa sekiranya ibubapa masih belum bersedia untuk menghantar anak mereka ke sekolah kerana aktiviti masih boleh dilakukan bersama anak-anak di rumah.

“Tetapi jika anda tidak bersedia untuk menghantar anak-anak anda ianya tidak mengapa. Anda boleh sentiasa melakukan aktiviti dengan anak-anak anda di rumah.

Jika anda tahu bagaimana dan anda mempunyai masa.”- katanya lagi

Terganggu Dengan Stigma Ibubapa

Bagaimanapun, Elfira akui mahu mengabaikan mesej-mesej yang dihantar kepadanya berikutan rasa terganggu dengan stigma sesetengah ibubapa.

As much as i wanna ignore these kind of messages, saya masih rasa tenganggu juga & kena explain kepada stigma setengah parents yang ‘apahal lah hantar anak-anak awal kar sekolah tak kesian ke’.

Ni Playschool. Bukan belajar math darab bahagi tolak”- jelas Elfira

Sumber : murai.my

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : https://printlyrics.

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“ApahaI Hantar Anak Awal Ke Sek0lah Tak Kes!an Ke?” Elfira Loy Jelaskan Sebabnya."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*