Fizo Omar gembira Malaysia benar akad nikah online, Sekali Mawar masuk komen

Sejak pasangan Fizo Omar dan Mawar Karim disahkan bercera1i, pelbagai respon dan andaian orang ramai terhadap perhubungan mereka. Walaupun bercera1i, kedua-dua pasangan ini masih lagi mengeluarkan kata-kata baik terhadap satu sama lain.

Menerusi akaun Instagram, Fizo Omar telah berkongsikan status twitter  yang menyentuh isu akad nikah secara online. Posting Fizo ini mengundang tawa peminat, dan yang paling mencvri tumpuan adalah komen dari bekas isteri beliau, Mawar Karim.

Menurut Mawar kahwin online memang jimat, nak jimat lagi dia menasihati  Haji Joe untuk kahwin pada bulan puasa kerana tak perlu nak bagi tetamu makan

Memberi respond komen bekas isterinya itu, menurut Fizo kahwin bulan puasa tak best, rugi. Ramai peminat membuat andaian maksud Fizo rugi tersebut ialah merujuk kepada hvbungan perg4ulan  suami isteri yang agak terbatas ketika bulan puasa

“Ayoyo Haji Joe nak kawin online jimat tu , kalau Haji Joe nak jimat lg kawin bulan posa tak payah bagi makan” komen Mawar

Fizo Omar juga turut membalas  komen tersebut @mawar_karim kahwin bulan puasa xbest…rugi

Fizo dan Mawar mendirikan rumah tangga pada 2013 dan sah bercera1i t4lak satu pada 1 Julai lalu. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang cahaya mata, Wan Maryam yang kini berusia 2 tahun.

Semalam tul4r di sosial media mengenai berita Pasangan Pengantin Pertama Di Malaysia Akad Nikah Secara Online Di Rumah Masing-Masing

Tanggal 18 April 2020 merupakan detik yang bersejarah buat pasangan mempelai Muhammad Don Haadi Don Putra dan Nahdatul Aishah Mohd Sharif selepas mereka diijabkabulkan dalam pernikahan secara atas talian (online).

Lebih menarik perhatian ramai adalah mereka merupakan pasangan pengantin pertama di Malaysia yang melalui fasa pernikahan ini disebabkan sek4tan perger4kan akib4t pandem1k Covi1d-19.

Akad nikah online

Menerusi laporan yang dipetik daripada Alhijrah Online, majlis pernikahan pasangan pengantin ini telah dilaksanakan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Majlis tersebut diadakan di rumah pengantin perempuan yang terletak di Bandar Baru Wangsa Maju, Setapak manakala pengantin lelaki pula berada di rumahnya di Setiawangsa.

Memandangkan ini merupakan pasangan pengantin pertama di Malaysia yang mengadakan akad nikah secara online, maka ianya turut disiarkan secara langsung menerusi Facebook Live Berita AlHijrah.

Mengikut garis panduan yang ditetapkan

Menerusi video tersebut juga memaparkan bapa pengantin perempuan iaitu Mohd Sharif Khamis telah menjadi wali pernikahan puterinya itu dengan kehadiran beberapa orang saksi. Bukan itu sahaja, majlis bersejarah ini turut disaksikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pengarah JAWI, Mohd Ajib Ismail.

Majlis akad nikah pasangan adalah selaras dengan ketetapan terbaru JAWI pada 17 April yang lalu untuk memberi kelonggaran kepada pasangan yang ingin bernikah secara atas talian. Mereka pelu memperoleh Kebenaran Berkahwin daripada JAWI terlebih dahulu. Bagaimanapun, segala garis panduan dan ketetapan yang terdapat di borang permohonan perlulah dipatuhi oleh kedua-dua pengantin yang ingin melaksanakan akad nikah secara sidang video atau video conference.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Musangviral.com

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Fizo Omar gembira Malaysia benar akad nikah online, Sekali Mawar masuk komen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*