‘Kuntilanak’ didakwa menganggu ketika roadbl0ck, Polis bongkar suara itu sebenarnya dari mana

BUNYI tangisan wanita seakan ‘kuntilanak’ menangis dipercayai tindakan tidak bertanggungjawab segelintir individu yang cuba men4kut-n4kutkan orang awam dan petugas yang sedang menjalankan sekatan jalan raya Op Covi1d-19 di Jalan Tenom-Sipitang.

Kejadian itu dipercayai berlaku jam 10.30 malam kelmarin ketika lima anggota terdiri daripada tiga polis dan dua anggota Rela sedang menjalankan Op Covi1d-19.

Anggota polis dan Rela yang sedang bertugas terdengar bunyi tangisan wanita dan cuba mengesannya namun beberapa saat bunyi hilang.

Kejadian itu sempat dirakam anggota petugas sehingga tular di media sosial dan ramai mendakwa itu adalah tangisan makhlvuk halvs.

Ketua Polis Daerah Tenom, Deputi Superintendan Hasan Majid berkata, bunyi yang dikatakan makhluk halvs itu tidak wujud dan perbuatan tidak bertanggungjawab itu dilakukan oleh individu yang cuba men4kut-n4kutkan pihak berkuasa.

Suara diambil dari Youtube

“Lokasi itu memang benar di Jalan Tenom – Sipitang namun bunyi tangisan wanita itu adalah bunyi yang diambil daripada Youtube ‘Kuntilan4k menangis’.

“Sama ada mereka cuba menakut-nakutkan ataupun cuba bergurau. Namun polis akan menyias4t perkara itu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Hasan berkata, pagi tadi, sepasukan polis menjalankan pemeriksaan berhampiran lokasi itu dan menemui satu lokasi di atas bukit yang baru ditebas.

“Kita percaya juga suara wanita menangis itu diambil dari Youtube dan dimainkan dari lokasi berkenaan melalui pembesar suara atau telefon bimbit mereka.

“Oleh itu, orang ramai tidak perlu bimbang dan kita bagi am4ran supaya menghentikan perbuatan itu dan polis akan menjalankan si4satan untuk kesan pelakunya.

“Jika didapati pelakunya kita akan disi4sat mengikut Seksyen 189 Kanun Kes3eksaan dan dihukvum dengan pe3njara selama tempoh boleh sampai dua tahun atau d3nda atau kedua-duanya dan Peraturan 11 (1) Peraturan – Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Peny4kit Berjangkit (Langkah – Langkah Di Dalam Kawasan Tempat Jangk1itan) (No.4) 2020, boleh dihukum dengan d3nda tidak lebih RM1,000 atau p3njara tidak lebih daripada enam bulan atau kedua-duanya,” katanya.

Sumber asal suara itu ada di youtube rupanya

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Mediaviral

Apa komen anda?

Be the first to comment on "‘Kuntilanak’ didakwa menganggu ketika roadbl0ck, Polis bongkar suara itu sebenarnya dari mana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*