Pesaklt C0VID-19 Yang Pulih Tidak Akan Kembali Normal

Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan satu lagi komplikasi terjadi pada bekas pesakit CoVID-19, iaitu ketahanan tubuh tidak kekal.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pihaknya mendapati antibodi IgM (immunoglobulin M) and IgG (immunoglobulin G), akan berkurangan selepas tiga bulan.

“Jadi mungkin ada kesan kepada imuniti individu tersebut. Jadi kalau individu tersebut mempunyai imuniti yang rendah, maka mudah mendapat jangk1itan kum4n lain bukan hanya CoVI1D-19,” katanya dalam sidang media harian di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas satu laporan antarabangsa yang menyatakan kehidupan pesaklt CoVID-19 yang pulih tidak akan kembali normal, kerana ada dalam kalangan mereka memerlukan pemindahan paru-paru dan risiko serang4n jantung.

VirVs C0vid-19 kekal di paru-paru pesak1it meni1nggal dunia

Dr Noor Hisham berkata, KKM harus memastikan r4w4tan susulan untuk memantau kesihatan pesaki1t CoV1ID-19 yang telah pulih, terutamanya dalam kategori 4 dan 5.

Pesakit kategori 4 ialah mereka yang memerlukan oksigen, manakala kategori 5 adalah bagi pesak1it yang memerlukan bantuan pernafasan.

KKM kini sedang melaksanakan pemantauan terhadap pesak1it yang pulih, bagi melihat kesan sampingan jangka panjang.

Selain itu Dr Noor Hisham berkata, virvs CoVID-19 menyerang paru-paru dan kesan ‘cytokine storm’ di mana virvs menyebabkan kesan kepada saluran dar4h.

“Adakalanya perjalanan d4rah perlahanan dan fenomena pembekuan dar4h berlaku. Ada dua tiga pesaki1t yang telah kita kesan berlaku di usus dan buah pinggang,” jelasnya.

Dr Noor Hisham berkata, tindakan semasa r4w4tan untuk radang paru-paru adalah dengan ‘Dexamethasone’, manakala ub4t ‘low-molecular-weight heparin’ digunakan untuk mengelak pembekuan darah.

Katanya, pesak1it yang memerlukan bantuan pernafasan iaitu apabila berlaku r4dang dalam p4ru-paru dan kemungkinan akan menyebabkan keros4kan paru-paru.

Dr Noor Hisham berkata, KKM juga menjalankan ujian di Institut Perub4tan Respiratori untuk melihat kepada kajian jangka panjang yang dihadapi pesaki1t yang pernah diberi bantuan pernafasan.

KKM: Tiada jaminan pesak1it pulih Covid-19 imun tak dijangki1ti lagi

Pesaki1t yang pulih daripada Covi1d-19 tidak semestinya imun terhadap vi1rus itu, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketika taklimat media petang ini, beliau memetik kajian luar negara yang mendapati terdapat virVs tersebut di dalam pesak1it yang telah sembuh daripada Covi1d-19.

Beliau turut merujuk kenyataan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO bahawa tiada bukti yang menunjukkan pesakit yang pulih daripada v1irus itu akan terlindung daripada jangki1tan semua.

“Dan WHO telah pun mengeluarkan satu kenyataan bahawa tiada immunity passport bererti kalau dijangk1iti tidak semestinya tak boleh dijangk1iti lagi.

“Sebab anti1body yang terbina tak cukup untuk ketahanan untuk jangk1itan kedua,” kata Noor Hisham.

Beliau juga berkata kementerian akan terus memantau semua pesak1it yang pulih daripada kes serius Covi1d-19 dengan mengawasi tahap antibodinya dan menjalankan ujian sinar X terhadap paru-paru mereka setiap tiga bulan.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : bernama

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Pesaklt C0VID-19 Yang Pulih Tidak Akan Kembali Normal"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*