Panjat Pagar Bangunan SPRM, Saspek Utama Kes Cuci Duit Telah L4rikan Diri. Polis Ceritakn Kjadian Sebenar

Tumpuan orang ramai terarah kepada isu penangkapan individu yang dipercayai terbabit dengan si1ndiket Mac4u Sc4m yang d1isyaki telah mengaut keuntungan ‘atas angin’ dan membabitkan nilai ratusan juta ringgit.

Difahamkan ia kembali menjadi tumpuan apabila ada beberapa ‘tok4an besar’ did4kwa turut memiliki empat cawangan rangkaian perniagaan francais minuman yang diusahakan pelawak Shuib, Sepahtu.

Disebabkan itu juga, Shuib turut dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan R4suah Malaysia (SPRM) untuk membantu memberikan keterangan. Beliau bagaimanapun sudah dibebaskan selepas memberi keterangan.

Sementara itu, sehingga kini seramai 20 individu termasuk dalang utama dan lapan daripada pasukan polis telah ditah4an.

Kisah gaya hidup terlebih mewah membabitkan dalang utama kes terbabit juga telah tular di media sosial sehingga menyebabkan orang ramai mahu suspek dikenakan hkuman sewajarnya.

Suspek utama larikan diri

Namun menerusi berita terkini, polis difahamkan sedang giat membvru lelaki bergelar Datuk Seri yang juga suspek utama sindiket pengubahan wang hram selepas dia melarikan diri sebaik dibebaskan Suruhanjaya Pencegahan R4suah (SPRM), kelmarin.

Menurut sumber, sepatutnya lelaki terbabit turut ditah4n polis bagi membantu s1iasatan berhubung kes pusat panggilan membabitkan kgiatan jvdi dalam talian.

” Bagaimanapun, svspek difahamkan bertindak memanjat pagar di belakang bangunan SPRM sebelum melarikan diri.

” Polis yang ketika itu berada di hadapan bangunan SPRM hanya sempat menahan seorang lagi suspe3k yang juga dalang utama sindiket itu bersama dua anggota polis bagi membantu s1iasatan kes terbabit,” katanya.

Sumber berkata, sehubungan itu, polis kini giat mengesan svspek yang menghilangkan diri selepas dibebaskan.

Dalam perkembangan sama, Ketua Jabatan Sia1satan Jnayah (JSJ) Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Ab Hamid berkata, polis akan menahan semula tiga individu selepas mahkamah menolak perintah rem4n terhadap mereka semalam yang ditahan berhubung kes pusat panggilan membabitkan kgiatan jvdi dalam talian.

Katanya, seorang lelaki dan dua anggota polis ditah4n kelmarin selepas dibebaskan SPRM yang sebelum ini direman bagi membantu s1iasatan berkaitan kes pengubahan wang hram.

Nik Ros Azhan berkata, bagaimanapun mahkamah menolak permohonan untuk mendapatkan rem4n itu namun mereka kini ditahan semula membabitkan satu lagi laporan berkaitan perjvdian di Cheras.

” Kita akan tahan mereka semula bagi membantu s1iasatan berkaitan perjvdian di daerah Cheras yang berkaitan dengan tiga individu ini.

” Permohonan rem4n baharu akan dipohon supaya siasatan dapat dijalankan,” katanya ketika dihubungi semalam.

Harian Metro sebelum ini melaporkan polis memberkas tiga individu yang sebelum ini ditahan oleh SPRM berhubung kes pusat panggilan membabitkan kgiatan jvdi dalam talian.

Pengarah Jabatan Siasatan Jnayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, berkata ketiga-tiga individu itu akan direm4n bagi membantu si1asatan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber : https://www.asiakini.com/2020/10/13/datuk-seri-lari/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Panjat Pagar Bangunan SPRM, Saspek Utama Kes Cuci Duit Telah L4rikan Diri. Polis Ceritakn Kjadian Sebenar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*