Nota Terakhir ‘Pilot’ Sriwijaya Air Meruntun Jiwa, Al Fatihah

Semalam, laman media sosial dikejutkan dengan sebuah tr4gedi dvka yang berlaku di negara jiran kita, Indonesia dimana pesawat komersial Sriwijaya Air disahkan terh3mpas di perairan Kepulauan Seribu.

Pesawat berkenaan terh3mpas selepas hanya empat minit berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta menuju ke Pontianak.

Rata-rata rakyat negara terbabit bahkan Malaysia juga terk3san serta turut berasa h1ba dengan trag3di yang telah men1mpa seramai 62 penumpang termasuk anak kapal yang menaiki pesawat itu.

Salah seorang mangsa n4has adalah juruterbang pesawat iaitu Kapten Afwan. Bagaimanapun, terdapat kisah menarik tentang mngsa berkenaan yang dikongsikan oleh keluarga dan sahabat yang boleh dijadikan iktibar buat kita semua.

Menurut ahli keluarga dan sahabat, Kapten Afwan cukup dikenali dengan peribadinya yang dermawan dan rajin beribadah.

Bagi memperingati pemerg1annya, seorang pengguna Twitter @AgungRahmadl memuat naik sebuah posting berkongsi cerita tentang Allahyrham suatu ketika dahulu.

Menurutnya, dia sedang tertidur waktu itu dan Kapten Afwan ingin meminjam charger miliknya. Bangun tidur, dia mendapati sekeping nota bertulis daripada Kapten Afwan.

Waktu itu…

SETINGGI APAPUN AKU TERBANG, TIDAK AKAN MENCAPAI SURGA BILA TIDAK SHALAT 5 WAKTU..

JAGA SHALATMU , JAGA SHALATMU , JAGA SHALATMU

Pesanan ter4khir yg indah diakhir h4yat..

Arwah juga dikenali sebagai seorang Pilot yang tak pernah lupa untuk memakai Kopiah…

“Agung, saya pinjam charger sebentar ya. Terima kasih sebelumnya. Jangan lupa solat Subuh,” tulis Kapten Afwan dalam nota tersebut.

Dalam satu posting lain di Instagram, akaun laman sosial @makassar_iinfo berkongsi beberapa lagi perkongsian warganet tentang sifat sebenar arwh sewaktu h4yatnya.

Seorang warganet @kiki_salsabila mendakwa Allahyarham cukup sinonim dengan kopiah putihnya. Malah, setiap kali sebelum pesawat berlepas, dia akan menunaikan solat terlebih dahulu sementara penumpang dan kru kabin lain menunggu.

Jelas sekali, Kapten Afwan adalah seorang yang sentiasa menjaga amal ibadah sebagai seorang hambaNya di atas muka bumi ini.

“Kapten Afwan cukup dikenali dengan kopiah putihnya, kita selalu menunggunya solat, setelah dia selesai solat, baru kita mula berlepas,” luahan sed1h seorang pengguna Twitter @kiki_salsabila.

Dalam pada itu, pengguna akaun @muhammadravy97 tidak menafikan bahawa Kapten Afwan merupakan seorang yang baik.

“Orang baik orang soleh, insya Allah akan diberi jalan yang terbaik untuk dia. Terima kasih kapten Afwan,” ucapnya.

Salah satu kapten terbaik! Tak banyak ‘song3h’

Bahkan, ada juga yang bercerita tentang gambar profil Whatsapp terakhir yang digunakan oleh Kapten Afwan sebelum berlepas dan hil4ng kontak.

Bahkan, ada juga yang bercerita tentang gambar profil Whatsapp terakhir yang digunakan oleh Kapten Afwan sebelum berlepas dan hil4ng kontak.

Selamat jalan Capt Afwan Pilot #sj182

Al Fatihah

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://trendingsangat.pw/solat-nota-pilot-sriwijaya-air/

 

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Nota Terakhir ‘Pilot’ Sriwijaya Air Meruntun Jiwa, Al Fatihah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*