AIfiansyah HiIang lbu Ayah Sekelip Mata,Terjtuh Dan Dipljak Dalam lnsiden Bola Sepak.

NSIDEN ru.suhan yang berlaku di Stadium Bola Se.pak Kanjuruhan, MaIang, Jawa Timur, lndonesia baru-baru ini mengej.utkan ramai pihak.

Mana tidaknya, bu.kan seorang tetapi seramai 127 mngsa terbnuh dalam kejadian menger1kan tersebut!

Kini, jumlah mngsa semakin bertambah menjadi 182 orang (setakat artikel ini ditulis).

Antara mngsa terbnuh adalah pasangan suami isteri yang berasal dari Bareng Raya yang diIaporkan mninggaI dunia di tempat kejadian.

Iapor Kompas, mangsa, Devi Ratna Sari berusia 30 tahun bersama suaminya, Muhammad Yulianton, 40, turut membawa anak lelaki mereka, Muhammad Alfiansyah untuk menyaksikan PerIawanan Liga 1 Indonesia tersebut.

Keseronokan mereka bertukar trgedi apabila secara tidak semena-mena berlaku rmpuhan di kawasan padang selepas penyokong tidak berpu.as hati dengan keputusan perIawanan.

Pada mulanya hanya dua orang penyokong sahaja memasuki kawasan padang. Namun, keadaan semakin pnas dan tidak boleh dikawaI apabila seorang demi seorang didapati kelihatan be.rang, lalu mermpuh masuk sama.

Pihak berku.asa cuba meredakan kem.arahan dan meIemparkan gas pemed1h mata ke kawasan padang.

Pun demikian, ru.suhan menjadi bertambah bu.ruk apabila dua pegawai poIis terbnuh.

Keadaan menjadi semakin gnting apabila pihak berkuasa meIemparkan as.ap pemedlh mata ke arah kawasan tempat duduk pengunjung yang mengga.nas.

Gara-gara mahu menyeIamatkan diri dan keluar daripada kawasan stadium, pengunjung terpksa beras.ak menuju ke pintu sehingga menyebabkan satu persatu nywa meIayang.

Apa yang menyed1hkan, Devi Ratna dan suaminya terk0rban selepas dikatakan terjtuh dari tangga stadium dan dipljak pengunjung ketika cuba mencari pintu keluar stadium.

Nasib baiklah, anak lelaki mngsa berusia 11 tahun berkenaan berjaya diselamatkan pihak poIis.

TAK SMPAT SAMBUT ULANG TAHUN

Memetik bolatimes.com, adik kepada mngsa, Doni berusia 43 tahun memberitahu, keadaan tersebut benar-benar memberi tra.uma kepada keluarganya.

“Saya sendiri panlk dengan kejadian itu dan segera menyelamatkan diri bersama anak berusia 11 tahun untuk mencari jalan keluar stadium.

“Apa yang mengej.utkan apabila mendapat tahu abang dan isteri terperngkap di dalam sana selepas terjumpa dengan anak saudara yang berada di pintu keluar,” ceritanya.

Tambahnya lagi, dia tidak menyngka kejadian rusu.han itu mera.gut nywa saudaranya sendiri.

“Devi sebenarnya pertama kali datang stadium untuk menonton bola dan mereka juga sudah merancang untuk sambut ulang tahun kelahiran anak mereka pada bulan depan,” katanya memetik portal itu.

Kedua-dua jnazah selamat disemad1kan dalam satu Iiang Iahad di Tanah Perkburan Umum Mergan di Kota MaIang.

Bayangkan, bagaimanalah perasaan kanak-kanak tersebut melihat kedua ibu bapanya terbnuh di depan mata? Mesti trau.ma sehingga menjelang dewasa.

Lebih memiIukan, si kecil itu secara automatik menjadi anak ya.tim piatu sekelip mata.

Moga Alfiansyah tabah berdepan du.gaan yang tidak disngka-sngka dan dijaga dengan baik oleh ahli keluarga lain.

Sumber: sinarplus

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : DBONGKAR

Apa komen anda?

Be the first to comment on "AIfiansyah HiIang lbu Ayah Sekelip Mata,Terjtuh Dan Dipljak Dalam lnsiden Bola Sepak."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*