BCL Dikec4m Gara-gara Nekad Bekerja Selepas Baru Beberapa Hari Pemergian Suami

Pem3rgian Ashraf Sinclair nyata telah merent4p separuh jiwa Bunga Citra Lestari, sehingga kini difahamkan penyanyi Indonesia itu masih setia menziarahi pus4ra suami tercinta, di San Diego Hills, Kawarang, Jawa Barat.

Masih terpukvl dengan kehil4ngan suami,  BCL walaubagaimana pun masih mengamalkan sikap profesional dan dikatakan bakal menyambung semula beberapa pekerjaannya yang tertunda.

Menurut Rizky daripada Media Relation Fullcolor, memaklum bahawa BCL akan meneruskan persembahan konsertnya, yang akan diadakan Pullman Central Park, Jakarta Barat, pada 29 Februari 2020.

“Walau sedang berduk4, BCL memastikan secara profesional dirinya tetap tampil pada konser bersama Ronan Keating…”

Malah, difahamkan BCL yang juga merupakan juri tetap bagi Indonesian Idol 2020 dikatakan bakal kembali bertugas selepas selesai urusan majlis t4hlil selama tujuh hari.

Menjengah pula ke IG kenalan artis BCL, penyanyi Rossa, sempat memuat naik foto terbaru bersama BCL. Di dalam entrinya, sejak pemerg1an Ashraf Sinclair, Rossa dan rakan-rakan yang lain kerap melawat BCL.

Bagaimanapun, di ruangan komen rata rata netizen mempersoalkan mengenai tempoh eddah yang sepatutnya BCL lakukan.

Eddah mana boleh keluar rumah

 

Bagi perempuan yang kemat1an suami, diwajibkan ke atasnya ihdad (berk4bung) selama empat bulan sepuluh hari jika dia tidak ham1l. Jika dia hamiil maka wajib dia ihdad sehingga dia melahirkan anak yang dikandungnya.

Kewajipan ihdad dan lar4ngan yang terdapat di dalamnya ada disebutkan dalam sebuah hadits daripada Ummu ‘Athiyyah Radhiallahu ‘anha, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

Maksudnya: “Tidak berkabvng seorang perempuan ke atas orang yang meningg4l dunia lebih daripada tiga hari kecuali ke atas suaminya, (dia berkabvng) selama empat bulan sepuluh hari, dan dia dilar4ng memakai pakaian yang dicelupkan warna kecuali pakaian yang sederhana, dan dilarang memakai celak mata dan memakai wangian kecuali untuk bersuci (selepas membersihkan dar4h h4idh), iaitu diusap sedikit sahaja daripada haruman atau wangian.”

(Hadits riwayat Muslim)

Jelas daripada hadits di atas, perempuan yang kematian suami dil4rang untuk berhias pada tubuh badan dan pakaian dan berwangi-wangian kecuali untuk bersuci atau membersihkan d4rah h4idh,dan diwajibkan menetap diam di rumah suaminya yang meningg4l dunia atau rumah tempatnya tinggal dan tidak boleh meningg4lkan rumah itu selama dia masih dalam tempoh ‘iddah.

Semoga Allah memberikan kekuatan dan ketabahan hati buat BCL dan juga anak lelakinya, Noah Sinclair, untuk meneruskan hidup tanpa kehadiran suami tercinta.

Kehidupan harus diteruskan

 

Boleh start buka bab eddah

 

Sumber:OMM & Dataranilmiah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Rimbabara

Apa komen anda?

Be the first to comment on "BCL Dikec4m Gara-gara Nekad Bekerja Selepas Baru Beberapa Hari Pemergian Suami"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*