Laungan azan di Kuwait ditukar kepada “solat lah kalian di rumah” disebabkan wab4k COV1D-19

BERIKUTAN penularan wabak COV1D-19, pihak berkuasa Kuwait mengeluarkan arahan menutvp sementara masjid di negara itu, selain menyeru rakyatnya menunaikan solat di kediaman masing-masing.

Media antarabangsa Middle East Eye melaporkan laungan azan yang berkemundang di negara itu telah diubah kepada perkataan “solat lah kamu di rumah”, berbanding seruan asal iaitu “mari kita solat”.

Kementerian Hal Ehwal Awqaf dan Islam Kuwait membuat pengumuman tersebut pada Jumaat lalu, selain beberapa video laungan azan yang mengarahkan umat Islam menunaikan solat di rumah turut tersebar di media sosial.

Menerusi sebuah rakaman yang tersebar, kedengaran suara seorang bilal membuat perubahan pada lafaz azan kepada shollu fi rihaalikum (solat lah kalian di rumah).

Ia menyentuh hati ramai pengguna media sosial, kerana pada seketika kedengaran seolah suara bilal berkenaan bergetar ketika melaungkan azan.

Sementara, sebuah lagi video turut kedengaran bilal di sebuah masjid di Kuwait melakukan seruan yang sama ketika melaungkan azan.

Difahamkan, perubahan tersebut berkuat-kuasa sehingga notis baharu dikeluarkan.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: ASTRO AWANI

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Laungan azan di Kuwait ditukar kepada “solat lah kalian di rumah” disebabkan wab4k COV1D-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*