‘Memang Kluster Dari Kayangan, Tak Pernah Jadi M1skin’ – Doktor Ded4h Sisi Sebenar Golongan ‘VVIP’

Setiap kakitangan perub4tan semestinya mempunyai pelbagai pengalaman dalam meraw4t pes4kit. Lebih menc4bar apabila mereka terpaksa berhadapan dengan para pes4kit yang mempunyai sikap kurang menyenangkan sehingga boleh menimbulkan kekac4uan di hospital.

Begitulah kisah yang dialami oleh Dr Ahmad Samhan apabila dia dipertemukan dengan seorang pes4kit yang sangat ‘demand’ dan inginkan layanan seperti VVIP. Lebih mengejuutkan apabila pesa4kit berkenaan mengugut untuk membawa isu ini kepada peguam gara-gara doktor men1nggikan suara kepadanya.

“You jangan main-main dengan i. You tak kenal siapa i”. “Berapa kali saya nak terangkan. Encik kena sabar”. “Oh, you tinggi suara ya? Nama apa? Aku call lawyer. Aku nak cakap dengan pengarah hospital sekarang!”.

Bukan senang nak uruskan pes4kit yang tak faham bahasa. Semua dia nak cepat. Dah terbiasa dengan layanan VVIP. Dari tadi diperhatikan. Mundar mandir seperti cac1ng kepan4san. Suruh duduk dan tunggu giliran tak mahu. Mahu terus dilayan. Padahal ramai lagi orang lain yang datang lebih awal untuk disaring. Suruh jaga jarak, dia siap ajak member lain vap1ng sekali. Bukan tak tahu,kawasan hospital tak boleh his4p rok0k. Bila dilar4ng, “Bukan his4p rokok,v4pe lah!”.

Mereka memang kluster dari kayangan. Tak pernah hidup susah. Tak pernah jadi m1skin. Itu yang mendongak ke langit. Lupa nak berpijak ke bumi. Dah kata jangan keluar negara. Tapi semua penerbangan ke luar negara penuh. Bila pulang bawa v1rus. Sekarang kerajaan suruh buat saringan dan kuarantin di pusat kuarantin, banyak pula dia komplen. Tandas busuk lah. Bilik tak ada aircond lah. Makanan tak sedap lah.

Susah nak beri kerjasama. Mereka ini tak perlu ramai. Ada 2-3 orang yang perangai begini dah pen1ng kepala. Rasa macam handle 1000 orang. Hin4 staff kesihatan macam takda maru4h. Nak tunjuk dia ada cable besar, boleh dapat layanan istimewa. Tolonglah! Nak aja beritahu covi1d, “ Weh, kau jangan masuk badan orang kayangan. Jangan masuk badan siapa-siapa pun. Kalau nak masuk juga, kami rela kau masuk kluster tabligh”. Tak pening kepala. Kluster paling mudah beri kerjasama. Walaupun ramai, tapi tak susah nak handle. Mereka dengar arahan. Jaga jarak. Sabar tunggu giliran dan tak mervngut.

Ada siap tanya khabar. Tanya doktor dah makan atau belum. Bila kita beri arahan,mereka ikut. Sebab mereka diajar untuk taat. Bila di kuarantin, ramai staff kesihatan terkesan melihat mereka. Al quran jadi teman. Solat awal waktu. Tiap kali doktor buat rondaan, mereka doakan. Doktor yang let1h pun jadi kuat. Ini luahan salah seorang sahabat saya sebagai frontliner yang menguruskan kluster dari kayangan. Kami meraw4t tak kira bangsa,agama dan jantina. Semua sama. Cuma apa kami pinta beri kerjasama. Itu saja. Sebab v1rus ini tak kenal siapa. Yang kaya,yang m1skin, semua ada risiko untuk kena. Ingat, kita hidup didunia tak lama. Akhirnya, ke tanah juga.

Sumber: Dr Ahmad Samhan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: OHBULAN

Apa komen anda?

Be the first to comment on "‘Memang Kluster Dari Kayangan, Tak Pernah Jadi M1skin’ – Doktor Ded4h Sisi Sebenar Golongan ‘VVIP’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*