Siap emoji ketawa. Komen Kurang Sensitif Ning Baizura Bikin Cemuhan Netizen

Komentar yang ditulis penyanyi bersuara soprano, Ning Baizura di laman Instagram InTrend pada Isnin telah mencetvskan kem4rahan netizen.

Ning yang tampil mengulas mengenai situasi sekumpulan kanak-kanak tidak berselipar yang ditahan pihak berkuasa hingga disifatkan netizen kurang sensit1if.

Menerusi komen terbabit, Ning difahamkan cuba berselor0h bersama barisan selebriti lain yang turut menulis komen masing-masing.

“Apa fasal mak bapa mereka kasi keluar.

“Miski1n budak-budak ni selipar pun takda,” tulis Ning disertai emoji ketawa.

Bagi segelintir pihak, komen yang ditulis Ning itu tidak wajar apatah dalam situasi sekarang.

“Tak baik cakap macam tu. Lupa artis mana pernah m1skin?” tulis salah seorang pengguna.

“Apabila T20 berkata-kata,” sahut pengguna lain.

“S3dih baca komen kau. Kaya boleh beli kesihatan ke? Boleh beli kebahagiaan ke?” soal pengguna lain pula.

“Berlag4knya bercakap, sekali Allah tarik nikmat. Kot ye pun berduit jangan hin4 orang,” tambah pengguna lain.

“Apa kata Ning sedekahkan selipar buat budak-budak tu. Ada juga pahala kan,” cadang salah seorang pengguna pula.

Pendekatan anggota polis tersebut dipuji netizen,dalam bersikap teg4s masih lagi ditunjukkan sifat murni untuk menolong kanak-kanak ini.

Video kanak-kanak yang tvlar di media sosial tersebut telah mendapat perhatian Mufti Perlis. Berikut coretan Dr Asri di facebook milik beliau yang mengvsik jiwa pembaca

“Saya menonton video ini, saya dapati ada beberapa sisi yang menarik.

Pertama, pegawai PDRM berkenaan telah menjalankan tugas dengan baik. Memberi am4ran dan juga memberikan maklumat kepada anak-anak yang kita kasihi ini. Itu semua untuk kebaikan mereka juga.

Kedua, dalam masa yang sama juga beliau memenuhi nilai insani yang tinggi sebagai seorang insan dengan membeli jualan anak tersebut. Saya percaya beliau tidak memerlukannya tapi sebagai tanda kasih dan simpati. Terasa sebak apabila melihat sikap yang mulia itu. Marilah kita doakan agar ALLAH memberikan beliau rezeki yang luas.

Ketiga, di sudut anak-anak tersebut, dari penampilan mereka, kita lihat tersangat sederhana kehidupan yang mereka sedang lalui. Tanpa kasut di kaki dan pakaian yang amat biasa. Mungkin mereka juga tiada hiburan seperti kebanyakan anak-anak kita. Alam adalah kehidupan mereka. Saya percaya ALLAH memberikan kegembiraan dunia kanak-kanak mereka mungkin melebihi sebahagian besar anak-anak orang di bandar. Kegembiraan itu boleh hadir dalam pelbagai rupa.

Namun, zahirnya, mereka dalam keadaan yang sukar dari segi kebendaan. Barangkali peristiwa itu menjadi kenangan dalam hidup mereka. Marilah kita doakan agar ALLAH memberikan masa depan yang baik untuk semua anak-anak tersebut.”

I1ngkar PKP: D3nda RM1,000 terlampau rendah, masih ramai i1ngkar – Ismail Sabri

Dalam pada itu Kerajaan mempertimbangkan kemungkinan untuk menaikkan kadar kompavn dan d3nda terhadap mereka yang i1ngkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) daripada kadar sedia ada iaitu RM1,000.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan serius untuk membuat pertimbangan semula memandangkan jumlah mereka yang dit4han masih tinggi walaupun telah memasuki hari ke-24 PKP.

Selain menaikkan kadar kompavn serta d3nda, beliau berkata, tempoh hukvman p3njara juga perlu dipanjangkan agar ia menjadi pengajaran kepada rakyat Malaysia yang lain.

“Kalau lihat di Singapura, (berkuat kuasa) 17 april ini, hvkuman pes4lah pertama adalah SD10,000 (RM30,492), kes4lahan kedua SD20,000 (RM60,948). Di Korea Selatan, kes4lahan pertama sekali pun RM35,000. Di Indonesia kalau tak silap saya 300 juta rupiah (RM82,000).

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: M.B

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Siap emoji ketawa. Komen Kurang Sensitif Ning Baizura Bikin Cemuhan Netizen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*