Berita baik! Bekalan elektrik percuma 3 bulan untuk 4 juta pengguna. Ini syarat untuk mereka yg layak

BERITA baik! Seramai empat juta pengguna domestik akan menikmati faedah di bawah Bantuan Prihatin Elektrik tambahan.

Seramai empat juta atau 52.2 peratus pengguna domestik dengan bil elektrik sebulan kurang RM77 atau penggunaan bawah 300kWj, akan menikmati bekalan elektrik percuma selama tiga bulan di bawah Bantuan Prihatin Elektrik tambahan.

Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah berkata, pengguna yang terlibat akan mendapat bekalan elektrik percuma bagi bulan April, Mei dan Jun yang akan dikreditkan dalam bil bulan Julai.

“Pengguna domestik yang menggunakan elektrik melebihi 300kWj akan menerima potongan bil elektrik sebanyak RM231 iaitu RM77 sebulan bagi April, Mei dan Jun.

“Bantuan ini merupakan tambahan kepada diskaun bil elektrik di bawah Bantuan Prihatin Elektrik yang telah dilaksanakan sejak 1 April lepas,” katanya pada sidang media di Putrajaya, Sabtu. – Bernama

Bil Elektrik Percuma Untuk 4 Juta Rumah

Menerusi satu kenyataan media hari ini, Dato’ Dr Shamsul Anuar yang merupakan Menteri Tenaga dan Sumber Asli mengumumkan yang Perdana Menteri kita, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah bersetuju untuk meluluskan Bantuan Prihatin Elektrik tambahan kepada semua pengguna elektrik domestik di Semenanjung.

Langkah ini untuk mengurangkan beban mereka ekoran peningkatan bil elektrik sepanjang tempoh PKP dan seramai 7.66 juta pengguna bekalan elektrik bakal menerima manfaat dari Bantuan Prihatin Elektrik ini.

Bantuan ini merupakan tambahan kepada diskaun bil elektrik di bawah Bantuan Prihatin Elektrik yang telah dilaksanakan sejak 1 April 2020 dan akan disalurkan melalui bil elektrik bulan Julai 2020.

Bil Elektrik PERCUMA Untuk Bil Bawah RM77

Bekalan elektrik secara percuma untuk bulan April, Mei dan Jun 2020 bakal diberikan kepada 4 juta pengguna domestik dengan bil elektrik sebulan bernilai RM77 ke bawah atau penggunaan elektrik 300kWj ke bawah.

Pengguna domestik yang menggunakan elektrik melebihi 300kWj sebulan pula akan menerima pot0ngan bil elektrik sebanyak RM231 atau bersamaan RM77 sebulan untuk April, Mei dan Jun 2020.

Diskaun Tambahan 8%

Kerajaan juga memperkenalkan diskaun tambahan kepada pengguna elektrik dalam blok tarif di antara 601-900kWj dengan bil elektrik di antara RM232.35 hingga RM395.60.

Mereka akan menikmati diskaun tambahan 8% menjadikan 10% sebulan bagi bil elektrik bulan April hingga September — berbanding hanya 2% yang dinikmati sejak April 2020. Jumlah pengguna yang terlibat ialah seramai 916,000 orang atau 12% daripada keseluruhan pengguna domestik.

Tunda Aktiviti Pot0ng Bekalan Elektrik

Kerajaan juga mengumumkan yang TNB bersetuju untuk menghentikan semua aktiviti pemot0ngan elektrik sehingga 30 September 2020 untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dalam memenuhi komitmen kewangan.

Kami yakin yang pengumuman Bantuan Prihatin Elektrik terbaru kerajaan ini disambut baik oleh semua lapisan masyarakat.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Mstar, Rotikaya

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Berita baik! Bekalan elektrik percuma 3 bulan untuk 4 juta pengguna. Ini syarat untuk mereka yg layak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*