Pakar beritahu warna asap petunjuk letvpan Beirut bukan sebab ammonium n1trat. Rupanya Ini Punca Sebenar

ROM – Pak4r letvpan terkemuka mend4kwa letvpan dahsyat di Beirut, Lubnan disebabkan oleh pemb4karan peluru berpandu tentera dan bukan akib4t bahan k1mia berbah4ya, ammonium nitrat seperti did4kwa dalam laporan sebelum ini.

Daily Mail melaporkan Danilo Coppe, 56, dari Parmesan, Itali mengeluarkan teori bencana yang mer4gut 160 nyawa dan mengakib4tkan 6,000 yang lain cedera itu berdasarkan warna kepulan asap yang berwarna jingga kemerah-merahan.

Coppe yang juga dikenali dengan nama samaran Mr Dynamite itu menjelaskan apabila berlaku letupan disebabkan oleh ammoni1um ni1trat, ia akan menghasilkan kepulan asap berwarna kuning.

“Seharusnya ada pemangkin yang menyebabkan letupan tersebut. Anda boleh lihat dengan jelas warna kepulan asap itu yang menunjukkan terdapat litium dan jika dalam bentuk logam ia merupakan pendorong peluru berpandu tentera. Saya rasa wujud persenj4taan di sana,” ujarnya.

Menurutnya, dia percaya letvpan pertama itu bermula daripada kebak4ran di tempat simpanan senj4ta tersebut.

“Ia kemudiannya merebak ke lokasi yang menempatkan bahan letvpan tinggi yang terdapat pada r0ket atau m1sil,” tambahnya lagi.

Kelmarin, Iran menggesa negara antarabangsa supaya tidak mempolitikkan kejadian itu dan menggesa Amerika Syarikat (AS) menarik balik sek4tan yang dikenakan ke atas Lubnan.

“Ia tidak boleh dijadikan alasan untuk tujuan politik. Punca ins1den itu perlu disiasat dengan teliti,” kata jurucakap Kementerian Luar, Abbas Mousavi selepas beberapa pihak sebelum ini menuduh Hizbullah yang disokong Teheran bertanggungjawab atas kejadian tersebut.

Dalam perkembangan lain, kerajaan Lubnan dijangka menyaksikan pelet4kan jaw4tan beramai-ramai selepas dua menteri dan sembilan ahli Parlimen mengambil langkah sedemikian susulan insi1den letvpan d4hsyat yang memusnahkan sebahagian besar Beirut.

Bencana itu turut mem1cu kemar4han awam dan siri protes baharu telah tercetus sejak akhir minggu lalu sebagai memb4ntah korvpsi, kecu4ian dan ketidakcek4pan pihak berkuasa.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Kisah Benar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Pakar beritahu warna asap petunjuk letvpan Beirut bukan sebab ammonium n1trat. Rupanya Ini Punca Sebenar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*