Pengarah Gerak Khas Meningg4l Dunia, Punca Kem4tian Didedahkan

PENGARAH dan penerbit filem veteran Yusof Kelana meningg4l dunia kira-kira pukul 9.30 pagi, Sabtu akibat k4nser kulit tahap empat.

Menurut sahabat baiknya yang juga Presiden Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia (PVTM), Datuk Jurey Latiff Rosli, 54, arw4h menghembuskan naf4s terakhir di kediamannya yang terletak di Taman Melawati, Kuala Lumpur.

Kata Jurey, buat masa kini urusan jenazah masih berada di rumah dan pihak keluarga dalam proses untuk mendapatkan kebenaran lokasi perkebumian di kawasan berdekatan.

Keadaan Yusof pada Ogos lalu semakin kr1itikal.

“Ya… arwah meningg4l dunia kira-kira pukul 9.30 pagi tadi di rumahnya. Doktor datang ke rumah untuk pengesahan. Sekarang ini nak kena buat laporan polis dahulu dan baru proses nak dapatkan kebenaran lokasi perkebvmian pula.

“Isteri Yusof mahu allahyarham suaminya dikebumikan di kawasan berdekatan dengan rumah dia. Mungkin selepas solat zohor akan selesai semuanya,” kata Jurey ketika dihubungi mStar.

Menerusi laporan mStar pada 6 Ogos lalu, Allahyarham Yusof ketika itu berada dalam keadaan kritikal akibat menghidap k4nser kulit tahap empat dan diraw4t di Institut Kansr Negara, Putrajaya.

 

Isteri Yusof mahu allahy4rham suaminya dikebvmikan di kawasan berdekatan dengan rumah dia.

DATUK JUREY LATIFF ROSLI

PRESIDEN PVTM

Yusof atau nama sebenarnya Omar Saleh, 66, mendapat tanda awal kansert tersebut selepas mengalami lvka sebesar syiling 50 sen pada tapak kaki sejak dua tahun lalu.

Namun, sikap yang tidak suka ke hospital membuatkan Yusof membiarkan lvka tersebut merebak tanpa mendapatkan raw4tan sewajarnya dan dia disahkan mengidap k4nser tersebut pada Jun lalu.

Yusof memulakan kerjaya sebagai pengarah filem pada tahun 1996 menerusi Tragedi Oktober yang menerima kutipan pecah panggung RM3.2 juta.

Jurey mengesahkan sahabat baiknya, Yusof meninggal dunia.

Dia kemudian meneruskan kerjasama bersama Skop Production menerusi filem MX3 (2003) dan Pontian4ak Menjerit (2005).

Yusof menerbitkan filem Bidong: The Boat People (2018) dan Mahathir: The Journey (2019) menerusi syarikat miliknya YKS Film Maker dan Reliance Media Group.

Selain filem, Yusof juga antara pengarah drama kepolisian popular Gerak Khas yang ditayangkan di RTM.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Mstar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Pengarah Gerak Khas Meningg4l Dunia, Punca Kem4tian Didedahkan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*